FAQ

Ziua Internationala a Drepturilor Omului: Ura nu este o opinie

Cu ocazia Celebrarii Zilei Internationale a Drepturilor Omului, pe 10 Decembrie , NO Hate Speech Movement Romania va invita luati atitudine pentru combaterea discursului instigator la ura.

Iata mai jos cateva lucruri ce ar putea fi facute:

1. Postati pe Facebook bannerul cu mesajul „Ura nu este o opinie!”, ca mesaj de solidaritate pentru     combaterea discursului instigator la ura, sambata 10 Decembrie, ora 10.00. Cu cat mai multe persoane participa la acest flash-mob cu atat mai puternic va fi mesajul.

 

2. Oferiti mai multe informatii despre importanta respectarii Drepturilor Omului online si explicatia utilizatorilor de internet ce inseamna ele. Detalii se gasesc aici

3. Promovati platformele unde poate fi raportat discursul instigator la ura online in Romania: Cyberhate-watch.ro si Nohatespeech.ro

4. Dreptul de a fi UNIC - animatia pentru combaterea discursului instigator la ura. Va invitam sa dati un share pe 10 decembrie pe paginile voastre de proiect/organizatie, ca mesajul sa ajunga la cat mai multe persoane. Link-ul catre videoclip se gaseste aici.

5. Biblioteci vii, dezbateri, jocuri, materiale de promovare distribuite, orice activitate organizata este binevenita!

 

#NOHateSpeech #FaraUra #CuDrag

 

Campania NO Hate Movement este parte din proiectul Young People Combating Hate Speech Online, proiect care lupta pentru egalitate, demnitate, drepturile omului si diversitate. Este un proiect dedicat luptei impotriva discursului de ura, rasismului si discriminarii in formele pe care acestea le iau online. Mai multe detalii despre campanie se gasesc aici: Miscarea No Hate Speech, campania tinerilor pentru sustinerea drepturilor omului.

Potrivit studiului “Discursul instigator la ura in Romania”, realizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, principalele grupuri carora discursul instigator la ura se adreseaza sunt persoanele de etnie, persoanele LGBTQ si persoanele cu dizabilitati. Studiul arată că discursul instigator la ură în România este transmis în principal prin intermediul internetului şi a mass-media. Raportul integral al studiului poate fi găsit aici.

In Romania, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile este partener in implementarea campaniei, prin acordul de implementare al Fondului ONG, parte a granturilor Spatiului Economic European 2009 - 2014. In cadrul programului, peste 20 de proiecte au avut activitati dedicate discursului instigator la ura. 

Video: