FAQ

Vizita ministrului Vidar Helgesen in Romania

Pe 15 aprilie 2015 domnul ministru Vidar Helgesen a vizitat Romania si a avut intalniri cu Primul Ministru si alti oficiali de stat. Au fost vizitate si organizatii ce implementeaza proiecte finantate prin EEA Grants si Norway Grants.

Unul dintre proiecte este “Impreuna pentru viitor – retea de servicii sociale inovatoare pentru sustinerea copiilor si a tinerilor dezavantajati”, implementat de Asociatia Sf. Stelian, in parteneriat cu Vestlandsforsking AS din Norvegia,  Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 5 si DB Schenker din Romania, finantat prin Fondul ONG, Componenta Servicii Sociale si de Baza.

Scopul proietului este sa dezvolte servicii sociale pentru copii si tineri dezavantajati. Proiectul consta intr-o Cantina Sociala si un Centru de Zi unde aprox. 60 de copii (dintre care 50% sunt de etnie roma) beneficiaza de urmatoarele servicii: consiliere, activitati de educatie non-formala, ajutor pentru rezolvarea temelor de la scoala, activitati menite sa le dezvolte diverse abilitati si o masa calda. Cantina sociala ofera o masa calda si pentru alte grupuri sociale dezavantajate (parinti, alti adulti care au nevoie). Beneficiarii proiectului sunt 200 de copii si tineri proveniti din familii aflate in dificultate, majoritatea de etnie roma, din sectorul 5, Bucuresti. Delegatia norvegiana a stat de vorba cu copiii scolari ce beneficiaza de serviciile centrului, incercand sa inteleaga situatia acestora.

In timpul discutiilor avute cu Primul Ministru al Romaniei si alti oficiali romani d-l Helgesen a reafirmat angajamentul Norvegiei de a contribui la dezvoltarea sociala si economica a Romaniei. A subliniat de asemenea ca intre cele doua tari exista relatii excelente care sunt intarite prin Granturile EEA si Norway Grants.

Romania primeste 306 milioane EURO prin Granturile EEA si Norway Grants. Finantarea, in valoare de 306 MEUR pentru perioada pana in 2016, este alocata pentru a sprijini 22 de programe in domenii ca justitie si afaceri interne, protectia mediului, cercetare, sanatate, cultura, societate civila si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma.

Romania se confrunta cu provocari considerabile in zona includerii sociale si saraciei. Conform Eurostat, 40% din populatie sau aproape 9 milioane de oameni traiesc in saracie. Unul dintre grupurile cele mai vulnerabile, expuse atat saraciei cat si excluziunii este populatia roma. Iata de ce parti din finantare, aproximativ 60 MEUR, sunt folosite pentru a imbunatatii conditiile de viata ale celor mai dezavantajate grupuri. Proiectele implementate in intreaga tara vor facilita accesul lor la educatie, asistenta de sanatate primara si servicii sociale. In paralel, sunt elaborate masuri concrete pentru o ampla sustinere cu scopul de a face cunoscute initiativele si modelele de succes la nivel national.

Consolidarea contactului si cooperarii intre Romania si Norvegia este unul dintre obiectivele fundamentale ale Granturilor. Institutii norvegiene, organizatii non-guvernamentale si institutii de stat sunt participanti activi in domeniul Granturilor. 

Sursa: www.norvegia.ro

Video: