FAQ

Sesiunea tematica Cetatenie activa si respectarea drepturilor omului

Miercuri, 26 iunie 2013, va avea loc la Bucuresti sesiunea tematica Cetatenie activa si respectarea drepturilor omului”, un eveniment organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in cadrul programului de finantare Fondul ONG in Romania.

 

Cetatenia si participarea cetatenilor la viata publica presupun patru moduri principale de implicare: adeziunea la o asociatie, voluntariatul, donatia si mobilizarea in campanii (fie ca este vorba de "actiuni de strada", semnare de petitii sau scrisori de sprijin). Oamenii, in special cei vulnerabili, sunt inclinati sa actioneze mai degraba in mod individual decat sa recurga la grupuri de auto-organizare sociala. Doar 3,7% dintre cetatenii Romaniei muncesc voluntar în cadrul unui ONG (Bertelsmann Transformation Index 2012 Romania – raport de tara). Majoritatea organizatiilor neguvernamentale nu au dezvoltat politici active de atragere de noi membri, limitandu-se de obicei la membrii fondatori. Conform Barometrului Liderilor ONG, 49,6% dintre organizatii au mai putin de 10 membri.

In ultimii ani au continuat sa se inregistreze incalcari ale drepturilor fundamentale, inclusiv sub forma de atacuri verbale si fizice asupra grupurilor minoritare si chiar a organizatiilor care apara demnitatea umana. Freedom in the World 2012 (Libertatea în lume 2012) - raportul pentru Romania, publicat de Freedom House, arata, de asemenea, ca romii, homosexualii, persoanele cu dizabilitati si cele seropozitive se confunta cu discriminarea in sfera educatiei, angajarii si in alte domenii.

 

Aceste situatii, precum si altele aflate in directa legatura cu ele necesita o interventie directa, inovatoare si cu impact real, prin proiecte initiate de organizatiile neguvernamentale ce ar putea fi sprijinite prin Fondul ONG in Romania.

 Sesiunea tematica are urmatoarele obiective:

- sa ofere participantilor o perspectiva aprofundata a ariilor tematice la nivel de continut, in special prin prisma abordarii acestora in viitoare proiecte depuse in cadrul Fondului ONG;

- sa ofere un spatiu de networking si schimb de bune practici in domeniul ariilor tematice abordate care pot duce catre viitoare parteneriate reflectate ulterior in proiectele depuse in cadrul Fondului ONG.

 

Programul preliminar al  sesiunii tematice poate fi consultat mai jos.

10:00 – 10:30 – Inregistrarea participantilor

10:30 – 12:30 – Sesiune plenara in cadrul careia vor fi tratate urmatoarele teme: Cetatenie activa – abordari practice; Sustinerea si promovarea initiativelor de combatere a discriminarii; Campania “No Hate Speech” a Consiliului Europei

12:30 – 13:30 – Pauza de pranz

13:30 – 16:00 – Doua ateliere tematice axate pe domeniile cetatenie activa si respectarea drepturilor omului ce se vor finaliza cu o sesiune de concluzii, prezentata in plen.

 

Sesiunea tematica se adreseaza unui numar maxim de 80 de participanti. In eventualitatea in care numarul de inscrieri va depasi numarul de locuri disponibile, ne rezervam dreptul de a selecta persoanele inscrise. Selectia va fi facuta in functie de ordinea inscrierii la eveniment, apartenenta la o organizatie neguvernamentala care deruleaza sau intentioneaza sa deruleze proiecte in domeniile propuse si prin acceptarea unei singure persoane din partea unei organizatii.

Inscrierea se face prin intermediul formularului online, disponibil AICI.

Termenul limita pentru inscriere este joi, 20 iunie 2013. Participantii selectati vor fi anuntati prin e-mail cel tarziu vineri 21 iunie 2013. Agenda detaliata a evenimentului si locatia acestuia urmeaza a fi comunicate ulterior.

Costurile de cazare si transport pentru deplasarea la sesiunea tematica nu sunt acoperite de organizatori.

Pentru detalii suplimentare va rugam sa ne contactati la adresa de e-mail: fondong@fdsc.ro. Mai multe detalii despre Apelurile pentru Cereri de finantare lansate in cadrul Rundei 1 a Fondului ONG gasiti la adresa: http://fondong.fdsc.ro.