FAQ

Scrie pentru drepturile oamenilor

Intre 26 – 28 martie, organizam atelierul Youth Bloggers for No Hate Speech. Cautam 15 tineri bloggeri din Romania care cred ca drepturile omului sunt importante si merita aparate. Si vor sa spuna si altora acest lucru.

 

Destul de multi tineri scriu pe bloguri. Este o forma de exprimare si de impartasire a opiniilor. Uneori, atitudinile si opiniile sunt exprimate intr-un mod jignitor. Iar cei ce citesc le preiau, fara sa se gandeasca la consecinte. La faptul ca aceste  atitudini, de multe ori pline de ura, incalca drepturile celor la care se refera.

In Romania, minoritatea roma este tinta principala a discursului instigator la ura, alaturi de persoanele LGBT. Discursul instigator devine vizibil intr-un spatiu public tot mai agresiv. Figuri publice, cetateni, profesionisti media si oficiali incurajeaza si afiseaza atitudini verbale - si nu numai – discriminatorii, impotriva anumitor grupuri etnice. Mass media are un rol important in raspandirea discursului instigator la ura. Problemele cele mai serioase apar insa in mediul online.

 

Ce faci la atelier?

  • Mergi cu noi in afara aglomeratiei din orase, la Baile Tusnad.
  • Afli mai multe despre drepturile omului si discursul instigator la ura
  • Chinezu si cei de la Kooperativa 2.0 iti povestesc cum sta treaba cu blogurile
  • Daca vrei, mergi cu noi pe trasee cu franghii in Tabara Viata din Tusnadhttp://www.tabara-viata.ro/
  • Afli mai multe despre proiecte pentru combaterea discursului instigator la ura

 

Ce trebuie sa faci ca sa participi?

  • Sa ai un blog pe care sa fi scris ceva in ultimele 6 luni si sa faci parte din comunitatea www.blogalinitiative.ro   
  • Sa ai cel mult 35 de ani
  • Sa locuiesti intr-una dintre tarile donatoare sau beneficiare ale programului SEE 2009 – 2014 (Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Grecia, Ungaria, Polonia, Lituania, Letonia, Portugalia, Spania, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Cipru, Estonia, Malta)
  • Sa urmezi pas cu pas provocarea lansata pe www.blogalinitiative.ro si sa te inscrii in concurs pana pe 11 martie. Provocarea se gaseste aici.

Persoanele castigatoare vor fi anuntate si contactate pe 13 martie. 

 

Ce castigi?

Cele mai faine 15 articole, sunt premiate cu participarea la atelierul Youth Bloggers for No Hate Speech. La atelier participa 5 blogeri din afara tarii, ce sunt selectati in afara acestei campanii. Mai multe detalii despre acestia, veti afla in curand.  

O parte dintre articolele castigatoare pot fi publicate la rubrica Coltul Societatii Civile de pe www.dilemaveche.ro. Editorul Dilema Veche isi rezerva dreptul de a selecta articolele care se potrivesc tematicii site-ului. Daca articolul tau este ales, o sa te anuntam prin mail si o sa te intrebam daca esti de acord ca el sa apara pe dilemaveche.ro. Inspiratie si atentie la scris, deci!

Articolele inscrise in competitie sunt preluate, cu acordul autorilor, pe website-ul www.stiriong.ro . La fel, te intrebam daca esti de acord, inainte ca sa ne apucam de preluare.

 

Despre costurile de participare

Toate costurile de participare la atelier sunt asigurate de catre organizatori (transport, cazare, masa si materialele). Pentru persoanele din afara Bucurestiului, transportul este decontat, in limita a 250 RON/persoana (TVA inclus). In functie de numarul de participanti din Bucuresti, transportul se va face cu autocarul sau microbuze, asigurate de organizatori.

In timpul atelierului se va vorbi in limba engleza.

 

Despre drepturilor omului

Cateva detalii, pe scurt, despre drepturile omului se gasesc aici.

Declaratia Universala a Drepturilor Omului, “in care sunt mentionate drepturile ca ideal comun spre care trebuie sa tinda toate popoarele si toate natiunile”, a fost adoptata si proclamata la 10 decembrie 1948, de Adunarea Generala a O.N.U.. Aceasta poate fi descarcata de aici. 

Lucruri interesante despre drepturile omului, la nivel european gaseste pe site-ul European Union Agency for Fundamental Rights.