FAQ

Raportul sesiunii tematice Perspective asupra combaterii discursului instigator la ura

15 reprezentanti din cadrul unor organizatii neguvernamentale din Bucuresti, au participat luni, 15 iulie, la sesiunea „Perspective asupra combaterii discursului instigator la ura”, ce a avut loc la sediul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile din Bucuresti .  

Prin acesta dezbatere, ne-am propus sa exploram impreuna cu participantii diferite abordari ale discursului instigator la ura (DINU), atat la nivel European cat si national.  Au fost prezentate exemple de bune practici din Romania si alte tari europene, alaturi de cazuri de website-uri ce practica si promoveaza DINU.

Scopul nostru a fost ca organizatiile prezente sa isi clarifice perceptiile referitoare la DINU, ca sa pentru a putea aborda potrivit aceasta tematica, prin proiectele depuse in cadrul programului de finantare Fondul ONG in Romania.

Este considerat DINU orice tip de adresare jignitoare, ce intimideaza intr-un mod agresiv, hartuieste sau incita la violenta, ura sau discriminare. Sunt considerate DINU, adresarile ce aduc prejudicii unui grup de persoane, pe baza de rasa, etnie, origine nationala, religie, orientare sexuala sau dizabilitate.

Combaterea DINU este una dintre directiile orizontale pe care programul Fondul ONG le urmareste. Initiativa din Romania face parte din miscarea mai larga, derulata de Consiliul Europei si desfasurata in mai multe tari europene.  Alaturi de incurajerea ONGurilor sa includa aceasta tematica in proiectele lor, FDSC urmeaza sa desfasoare pana la sfarsitul anului 2017, o serie de activitati menite sa sprijine activitatile de combatere DINU in Romania. Printre acestea se numara: realizarea unei cercetari la nivel national prin care va fi definit un cadru de lucru pentru urmatoarele studii, cercetarii si proiecte din domeniu, realizarea unui grup multidisciplinar de experti, precum si o serie de actiuni de comunicare pentru a creste nivelul de constientizare asupra acestui subiect.

Prezentarea din cadrul sesiunii impreuna cu lista participantilor prezenti sunt disponibile aici.