FAQ

Peste 3 milioane de persoane implicate in cele 390 de proiecte finantate

Joi, 30 martie, a avut loc la Bucuresti conferinta Impartasim. Invatam. Sarbatorim ce marcheaza incheierea programului Fondul ONG in Romania, parte a granturilor Spatiului Economic European 2009 – 2014. Cu o alocare financiara de peste 36 milioane de Euro, prin program au fost finantate 390 de proiecte la nivel national. In total, mai bine de 3 milioane de persoane au fost implicate in activitatile proiectelor.  

Fondul ONG in Romania a contribuit la consolidarea societatii civile, democratiei, dezvoltarii durabile, la promovarea justitiei sociale si a reprezentat cea mai importanta sursa de finantare pentru activitati de promovare si aparare a drepturilor omului.

 

“Dupa cei patru ani ai programului Fondul ONG, contextul este altul: Brexit s-a intamplat, Polonia isi perde leadership-ul, Uniunea Europeana nu mai este atat de puternica, situatia in Ungaria este tulbure. Societatea civila in Europa este adesea considerata inamicul public numarul unu. Dar Romania este pe cale sa devina un creator de tendinte, caci, in acest context, suntem cei care apara societatea civila.”, spune Ionut Sibian, directorul executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Programul a contribuit la o mai buna guvernare in Romania prin incurajarea participarii active a cetatenilor, printr-o implicare sporita si eficace a ONG-urilor in dezbaterea privind politicile publice, monitorizarea implementarii acestora si prin masuri specifice cum sunt cele ce vizeaza anticoruptia si statul de drept. Implicarea cetatenilor in domeniul protectiei mediului si a schimbarilor climatice a constituit un pilon important al programului.

In contextul unei implicari reduse in randul romanilor, proiectele au incurajat participarea cetatenilor: 100 de grupuri civice au fost sustinute sau constituite si au raspuns la preocupari locale, peste 123.000 de persoane s-au implicat in procesul de luare a deciziilor, iar 24.500 in activitati de voluntariat.

Combaterea saraciei, a inegalitatilor si excluziunii sociale a fost una dintre prioritatile de finantare ale programului. In total, au fost infiintate 150 de servicii sociale noi, iar peste 28.000 de persoane au beneficiat de servicii sociale si de baza, servicii de sanatate, educatie, ocupare a fortei de munca, activitati culturale si de recreere. Tot in sprijinul grupurilor vulnerabile, 100 de proiecte au desfasurat activitati in vederea incluziunii persoanelor de etnie roma.

Schimbul de experienta cu organizatiile si institutiile din tarile donatoare, dar si cu celelalte tari beneficiare ale granturilor SEE, a fost incurajat prin program. 180 de organizatii din Norvegia si Islanda s-au implicat in proiecte si activitati in parteneriat cu organizatii din Romania. Modele care au demonstrat rezultate in tarile donatoare au fost adaptate contextului din Romania, iar actiuni inovatoare din Romania au servit ca inspiratie pentru organizatii din alte tari.

La finalul celor 4 ani de implementare a programului implicarea cetatenilor se dovedeste a fi elementul central in toate interventiile de succes, indiferent de domeniul abordat. Rolul  organizatiilor neguvernamentale ramane crucial in facilitarea participarii cetatenilor la viata comunitatii, iar cresterea capacitatii ONG-urilor ramane o preocupare constanta a Consortiului care a administrat Programul Fondul ONG in Romania. 

La nivel european, 16 tari au beneficiat de granturile SEE 2009 – 2014.

----

Metodele de lucru, lista website-urilor şi descrierile vorbitorilor din secţiunea Sharing a conferinţei de încheiere a programului pot fi consultate aici

Sinteza rezultatelor programului se găseşte aici.

Broşura ce ilustrează o parte dintre cele mai relevante rezultate şi bune practici se găseşte aici.

 

Video: