FAQ

Pentru ziua europeana a victimelor crimelor motivate de ura

22 iulie ar trebui sa fie desemnata ziua europeana a victimelor crimelor motivate de ura. In 2011, in Norvegia, in data de 22 iulie au avut loc doua atacuri in urma carora au fost ucise 77 de persoane. Atacurile au avut loc in Oslo si Utoya si au fost motivate de atitudini extremiste si rasiste. Reprezinta un atac la adresa drepturilor omului ce stau la baza Europei.

Crimele motivate de ura si alte prejudicii avand aceasta motivatie in Europa. Un raport al Agentiei pentru Drepturile Fundamentale ale Omului, arata ca grupurile minoritare sunt cele mai vulnerabile in aceasta privinta. Printre cele mai vizate sunt persoanele de etnie roma, LGBT si comunitatile de imigranti. Un sondaj realizat in randul victimelor infractiunilor motivate de ura arata ca multe dintre actiuni raman neraportate. De asemenea, politia este incapabila sa reactioneze in unele situatii, din cauza presiunilor si intimidarilor aduse de grupurile de autori sau a normelor sociale ale unor comunitati. Discursul urii creeaza contextul potrivit pentru producerea crimelor motivate de ura, intrucat desconsidera grupurile vizate si ofera justificari pentru abuzurile fizice, violenta si cruzimea la adresa grupurilor vulnerabile.

Pentru ca 22 iulie sa fie recunoscuta ca fiind ziua europeana a victimelor crimelor motivate de ura, va rugam sa semnati petitia initiata de Consiliul Europei, in cadrul miscarii No Hate Speech. Aceasta ce se gaseste aici.

 

Video: