FAQ

Organizatii membre CESE reactioneaza la actiunile Guvernului Ungariei

Organizatii neguvernamentale membre ale Comitetului Economic Social European (CESE) isi exprima indignarea fata de verificarile realizate de reprezentantii Guvernului Ungariei, luni, 2 iunie, la sediile celor patru organizatii neguvernamentale maghiare. Consortiul format din aceste organizatii sunt responsabile de administrarea in Ungaria a programului de finantare Fondul ONG, partea a granturilor norvegiene 2009 – 2014.  

La initiativa Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, operator al programului Fondul ONG in Romania, acestea au inaintat o scrisoare catre José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, prin care solicita sa analizeze si reactioneze la actele de intimidare adresate organizatiilor neguvernamentale. Intrucat aceste organizatii nu administreaza fonduri publice nationale, autoritatea legala de verificare si interventie a Corpului de Control a Primului Ministru din Ungaria este discutabila.

Organizatiile isi exprima ingrijorarea fata de acuzatiile de interferente politice aduse de Guvernul maghiar celor patru organizatii din Ungaria. Semnatarii cer incetarea actiunilor intreprinse, acestea reprezentand in opinia lor hartuire politica si administrativa.

Scrisoarea inaintata presedintelui Comisiei Europene impreuna cu lista organizatiilor ce o semneaza se gasesc aici

Mai multe detalii despre verificarile realizate si despre cele patru organizatii mentionate se gasesc aici.

 

 

 

Video: