FAQ

Lansarea campaniei europene NO Hate Speech

EEA si Norway Grants se alatura Consiliului Europei intr-un parteneriat strategic pentru promovarea tolerantei si a drepturilor fundamentale ale omului.  Activitatile de combatere a urii sunt incurajate prin intermediul programelor de finantare ale EEA pentru ONGuri.
In ultimii ani au fost inregistrate in mod continuu violari ale drepturilor fundamentale ale omului, cum ar fi atacuri verbale si fizice asupra grupurilor minoritare, imigrantilor, precum si asupra organizatiilor ce apara drepturile omului in Europa.
Pentru a se adresa acestor aspecte, EEA si Norway Grants si-au alaturat fortele Consiliului Europei pentru a sprijini Miscarea NO Hate Speech (campanie impotriva discursului instigator la ura). Campania impotriva discursului online instigator la ura incepe pe 22 martie 2013 si are loc pana in anul 2014.
Obiectivul sau este sa ia atitudine fata de acest gen de discurs repectand in acelasi timp libertatea de exprimare. Miscarea NO Hate Speech se bazeaza pe principiile educatiei pentru drepturile omului, cat si pe participarea tinerilor si utilizarea mijloacelor media.
Cum sprijina EEA proiectele organizatiilor neguvernamentale?
Organizatiile neguvernamentale din Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia si Spania pot aplica pentru obtinerea de granturi in vederea implementarii de proiecte impotriva discursului instigator la ura.
 Sprijnirea societatii civile este una dintre prioritatile cheie ale EEA Grants, avand o alocare totala de 147.000.000 Euro. Promovarea valorilor democratice, a drepturilor omului, buna guvernare, combaterea discriminarii, a intolerantei, a inegalitatii de gen si a excluziunii sociale sunt cateva dintre elementele centrale ale Programului.
Ce este discursul instigator la ura?
Discursul instigator la ura, asa cum este definit de Consiliul Europei, cuprinde toate formele de exprimare care raspandesc, instiga, promoveaza sau justifica ura rasiala, xenofobia, anti-semitismul sau alte forme de ura pornite din intoleranta, inclusiv nationalismul agresiv, atitudinea discriminatorie si ostila fata de minoritati, migranti si persoanele de origine imigranta.
Mai multe detalii despre Miscarea NO Hate Speech se gasesc aici.
Portalul campaniei NO Hate Speech.