FAQ

BOOKMARKS - un manual pentru combaterea discursului instigator la ura din mediul online prin educatia pentru drepturile omului, in limba romana

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile lansează traducerea în limba română a manualului Bookmarks. Acest manual reprezintă un instrument valoros pentru combaterea discursului instigator la ură și pentru consolidarea drepturilor omului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manualul a fost conceput pentru a veni în sprijinul campaniei Fără Ură/ No Hate Speech Movement, o campanie de tineret a Consiliului Europei împotriva discursului instigator la ură din mediul online și vine în ajutorul persoanelor care gestionează procese de învățare și care doresc să abordeze această problemă, atât în cadrul sistemului formal de educație, cât și în afara acestuia.

Necesitatea inițiativelor educaționale care vizează ura în mediul online este dată, în mare parte, de numărul în creștere al situațiilor de abuz de pe Internet, dintre care, majoritatea cazurilor sunt constiuite de tonuri extremiste și rasiste și care pot reprezenta o amenințare la valorile fundamentale ale unei societăți democratice. Cu toate acestea, ura din mediul online nu este doar o problemă a rasismului și discriminării; este de asemenea o problemă a modului în care este folosit Internetul. Din această cauză, aceasta apare ca un fenomen relativ nou, care nu este pe deplin recunoscut și înțeles. Elementul de „noutate” adus de discursul instigator la ură se referă la un tip de problemă ale cărei modalități de abordare rămân deocamdată necunoscute.

 

Prin acest manual Consiliul Europei propune abordări educaționale direcționate lucrului cu tineri cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani pentru a înțelege mai bine ce este discursul instigator la ură și cum pot lua atitudine împotriva acestui fenomen. Cu toate acestea, activitățile pot   adaptate și pentru alte grupe de vârstă sau alt profil de participanți decât cel pentru care este destinat.

Manualul a fost tradus și adaptat prin intermediul Granturilor SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.