FAQ

Adam Michnik: societatea civila este painea si vinul democratiei

Organizatiile societatii civile din cele 18 tari, participante la Forumul Societatii Civile din Europa Centrala si de Est, au transmis un semnal puternic institutiilor europene si guvernelor privind deteriorarea democratiei si a statului de drept in Europa. Forumul a fost deschis de o conversatie intre doua personalitati ale lumii intelectuale din Europa Centrala si de Est, filosoful roman Andrei Plesu si Adam Michnik, unul dintre principalii lideri ai dizidentei poloneze si figura centrala in prabusirea regimului comunist din Polonia. “Este nevoie de societatea civila ca sa aduca societatii dimensiunea morala” sustine Adam Michnik in timpul dialogului cu filosoful roman. "Nu exista necesitati istorice. Totul este decis de catre oameni.", completeaza Michnik.

In cele doua zile de conferinta au fost dezbatute probleme existentiale pentru societatile din regiune: buna guvernare si coruptia, ascensiunea populismului si extremismului, renasterea miscarilor civice si tensiunea dintre refacerea economica si mediu. S-a discutat despre importanta solidaritatii societatii civile din regiune si despre necesitatea apararii valorilor democratice europene in contextul tendintelor “iliberale” din Europa si din societatea vestica. Pentru ca valorile democratice sa ramana integre este nevoie o „stare de veghe cetateneasca”, caracteristica societatii civile. Principalele riscuri la care societatea civila este expusa in acest moment sunt: “ideologizarea conceptului de societate civilā, birocratizarea si aparitia activistilor de meserie.”, mai declara Andrei Plesu.

Constatam ca simpla calitate de membru a Uniunii Europene nu garanteaza criteriile politice in baza carora statele au fost acceptate initial in acest club. Acestea nu au continuat sa fie respectate si dupa momentul aderarii. “Avem nevoie sa regasim inspiratia in valori pe care le luam de-a gata”, este de parere Ognyan Minchev, directorul executiv al Institutului pentru Studii Regionale si Internationale din Bulgaria, in cadrul unei dintre sesiunile Forumului. In mod cert, exista similaritati in regiune in ceea ce priveste modul in care cetatenii percep incalcarea drepturilor lor fundamentale si respectarea statului de drept de catre autoritatile nationale (recentele proteste stradale din Romania isi gasesc corespondent si in tarile invecinate cum ar fi Bulgaria sau Ungaria).

Ceea ce ar putea schimba aceasta stare de fapt ar fi o recunoastere si implicare sporita a cetateanului fie direct, fie prin intermediul organizatiilor neguvernamentale. O monitorizare atenta a indicatorilor democratici, insotita de  mecanisme mai precise de preventie si sanctionare a derapajelor este incercata in acest moment si de catre Comisia Europeana prin intentia de a institui un nou mecanism de intarire a statului de drept (EU Framework to strengthen de Rule of Law). Pentru revitalizarea democratiei, Kuba Wygnanski, Directorul organizatiei neguvernamentale poloneze Klon/Jawor Association propune concentrarea pe “o democratie de zi cu zi (la nivel comunitar) pe care lumea o prefera caci se simte implicate cu adevarat”. Iar politologul roman Alina Mungiu-Pippidi este de parerea ca “schimbarea democratica vine din antreprenoriatul local care genereaza coeziune, mai mult decat din interventia straina.”

Societatea civila ramane princilalul promotor al democratiei in regiune, iar mesajul principal pentru decidentii politici a fost despre necesitatea readucerii cetateanului in prim planul preocuparilor si agendei publice. “O democratie care nu produce societate civila ori aluneca in populism, ori conduce la indiferantism", dupa cum sustine Andrei Plesu.

Evenimentul a avut loc la Bucuresti si a fost organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in cadrul Fondului ONG, parte a granturilor Spatiului Economic European 2009 – 2014.

Principalul partener : Biblioteca Nationala a Romaniei.

Parteneri media: Digi24, Radio Romania Actualitati, Radio Bucuresti, Rador, Adevarul, Dilema Veche, StiriONG.ro