FAQ

A fost lansat studiul despre discursul urii in Romania

Primul studiu despre discursul instigator la ura in Romania a fost lansat astazi la Bucuresti, in prezenta a aproximativ douazeci de reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale active in domeniul drepturilor omului si instutiilor publice. Studiul “Discursul instigator la ura in Romania” este realizat la initiativa Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, de cercetatori din cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca, in cadrul programului Fondul ONG in Romania, finantat prin granturile SEE.

“Discursul instigator la ura este una dintre prioritatile programului Fondul ONG atat in Romania cat si in toate tarile europene in care granturile SEE sunt prezente. Este o preocupare de actualitate la nivel european, din ce in ce mai des discursuri ofensatoare si discriminatoare sunt indreptate catre grupuri aflate in situatie de vulnerabilitate. Ne-am alaturat si noi initiativelor Consiliului Europei, de prevenire si combatere a acestui tip de discurs. Un prim pas este realizarea acestui studiu prin care am explorat tendintele din Romania in privinta DIU. Este o prima perspectiva si un cadru pentru viitoare actiuni integrate in aceasta directie, pe care este absolut necesar sa le demaram si in tara noastra.” spune Ionut Sibian, director executiv al FDSC

Studiul “Discursul instigator la ura in Romania” identifica principalele tinte ale DIU in Romania: minoritatea roma, cea evreiasca, maghiara si LGBT. In privinta tendintelor recente se remarca o crestere a aversiunii fata de atei: „nu se bat cultele intre ele, asa cum ne-am fi asteptat, linia de demarcare este: credinta in Dumnezeu sau nu, nu conteaza care este denominatia religioasa" spune Ioana Avadani, de la Centrul pentru Jurnalism Independent, in cadrul studiului.

Principalii emitenti asupra carora studiul atrage atentia sunt politicienii si autoritatile publice. Mass-media are si ea un rol important. Aceasta disemineaza discursul politicienilor pe de o parte si emite noi mesaje, pe de alta parte. Foarte multi dintre emitentii DIU sunt insa oamenii obisnuiti, iar cel mai des ei se manifesta in mediul online. DIU devine vizibil, asadar, intr-un spatiu public tot mai virulent si agresiv, in care figuri publice, cetateni, profesionisti media si oficiali incurajeaza si intretin atitudini verbale discriminatorii impotriva anumitor grupuri etnice.

La dezbatere au fost invitati dl. Csaba Asztalos, presedintele Consiliului pentru Combaterea Discriminarii si dna. Daniela Angi, asistent cercetare stiintifica in cadrul Departamentului de Stiinte Politice al Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca. Dincolo de definirea contextului general, discutia s-a concentrat pe identificarea principalelor grupuri care sunt  tinta predilecta a discursului instigator la ura, a temelor si stereotipurilor celor mai frecvente precum si a celor ce emit acest tip de discurs si a canalelor de propagare a acestor mesaje. Discutia a fost deschisa de dna. Angela Filote, Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Versiunea completa a studiului poate fi consultata AICI.