FAQ

160 de organizatii se prezinta la ONGFest

 

Evenimentul de deschidere a a avut loc astazi, 8 mai, incepand cu ora 9.30, la Biblioteca Nationala.

Pe parcursul celor doua zile, peste 130 de organizatii din Romania si peste 30 din afara tarii, isi prezinta proiectele in fata publicului larg: organizeaza dezbateri, ateliere educative, jocuri si concursuri pe teme variate si destinate tuturor varstelor.

Programul evenimentului

Intr-o maniera sobra sau ludica, prin dezbateri foarte serioase sau activitati nonformale interactive, vizitatorii sunt invitati sa descopere rolul cetateanului si ONGului in bunul mers al unei comunitati, dar si sa reflecteze asupra care modalitatilor prin care poate ulterior sa se implice in mod direct. Diversitatea celor mai bine de 160 de organizatii participante (social, mediu, educatie, tineret, sport, antreprenoriat, sanatate, dezvoltare urbana, justitie si anticoruptie), precum si varietatea de activitati pe care le vor propune publicului (dezbateri incepand de la drepturile femeilor, legea partidelor sau votul de la distanta, pana la amenajarea spatiilor verzi, astronomie, „body painting” sau ateliere de creatie pentru copii) fac din ONGFest un eveniment pentru orice varsta si orice profesie.

In parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, sarbatorim anul acesta Ziua Europei in ONGFest: tombole si activitati tematice sunt organizate pe tot parcursul zilei, iar la caderea serii ne bucuram de prezenta IKHAIA BAND si Andra si lansam artificii.

Mai multe detalii despre programul dezbaterilor se gasesc aici. Iar programul activitatilor nonformale se gaseste aici.

Despre participanti

Editia 2015 a ONGFest reuneste peste 130 de ONG-uri din Romania si peste 30 de ONG-uri din Bulgaria, Croatia, Grecia, Letonia,  Norvegia, Polonia, Slovacia, Slovenia si Spania. Alaturi de acestea participa si o serie de companii, institutii publice ce desfasoara proiecte in folosul comunitatii.

Lista completa a organizatiilor participante este disponibila aici.

Despre comunitatile model

Media europeana a implicarii cetatenilor in initiativele organizatiilor neguvernamentale este de 20%, in timp ce media din Romania este de sub 5%. FDSC isi propune sa creasca aceasta cifra, iar ONGFest aduce in fiecare an in fata publicului exemple de implicare si cetatenie activa. Anul acesta, ONGFest prezinta „comunitati model”: comunitatile model sunt cele ce promoveaza increderea reciproca, luarea deciziilor in mod democratic si transparent, participarea voluntara si solidaritatea. Aduc impreuna oameni cu abilitati diverse care se completeaza reciproc si permit mai usor atingerea unor scopuri comune. Impreuna, membrii comunitatii pot influenta deciziile autoritatilor publice. Comunitatile permit integrarea sociala si construirea increderii reciproce. Comunitatile nu sunt izolate, ele comunica si se intrepatrund.

ONG-urile din comunitati informeaza si formeaza cetatenii. Ii ajuta sa rezolve probleme si sa isi imbunatateasca viata. Mediaza opinii si ajuta cetatenii sa gaseasca solutiile cele mai bune. Initiaza comunitati model.  Indiferent de domeniul de activitate in care ONG-urile isi desfasoara activitatea, la ONGFest 2015 sunt promovate comunitatile si initiativele lor. Apoi oamenii sunt incurajati sa fie alaturi de ele.

Beneficiari, voluntari, aspiranti ai unor idei sau donatori, fiecare isi poate gasi cel putin o activitate sau organizatie de interes sambata si duminica la ONGFest, in parcul Herastrau. 

ONGFest este finantat partial prin Fondul ONG, granturile Spatiului Economic European, 2009 – 2014. Mai multe detalii pe www.fondong.fdsc.ro .

Persoana de contact: Vera Ularu, coordonator comunicare Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (vera.ularu@fdsc.ro, 0753.220.110)

Sponsori: OMV Petrom, Banca Comerciala Romana, AVON

Parteneri: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Guvernul Romaniei - Departamentul pentru Relatii Interetnice, Primaria Municipiului Bucuresti, Biblioteca Nationala a Romaniei, Bursa Binelui, Tara lui Andrei.

Parteneri media: KISS FM, Adevarul, Dilema Veche, Digi24, Agerpres, HotNews, Revista Cariere, Think Outside The Box, Romania Pozitiva, Stiriong.ro, Blogunteer.ro, SUB25.ro

Video: