Situatia democratiei din europa a fost dezbatuta la bucuresti
Cea de-a doua editie a Forumului Societatii Civile din Europa Centrala si de Est, organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, a avut loc vineri, 25 noiembrie, la Bucuresti. Peste 200 de reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si institutiilor publice din 12 tari europene s-au întalnit la Bucuresti sa dezbata starea democratiei la nivel european si implicarea societatii civile în sustinerea acesteia.
Într-un mediu politic si social instabil la nivel european, scopul evenimentului din 2016 a fost sa contribuie la sustinerea democratiei si la apararea valorilor fundamentale care stau la baza constructiei europene. În acest an Forumul a explorat rolul societatii civile în noul context european dominat de criza refugiatilor, ascensiunea populismului, extinderea derivelor anti-democractice si eroziunea democratiei liberale.
Forumul a debutat cu o sesiune sustinuta de Violeta Alexandru, Ministrul de Consultare Publica si Dialog Civic, Yves Leterme, Secretar International IDEA si Luca Jahier, Comitetul Economic si Social European, despre rolul factorilor de decizie politica si a societatii civile în contextul actual, dominat de cresterea instabilitatii politice si sociale, la nivel european. Concluziile sesiunii sunt redate prin live text pe Euractiv.ro .
Sesiunea a fost urmata de o serie de ateliere în cadrul carora au fost prezentate exemple de proiecte si practici cu rezultate remarcabile în diverse tari europene. În plina campanie electorala au fost prezentate proiecte de educatie în consumul de media, filtrarea mesajelor populiste si încrederea în partidele politice. Alte teme abordate sunt cresterea participarii cetatenilor, cum poate sprijini UE încrederea cetatenilor si campanii pentru combaterea discursului instigator la ura la nivel european.
Atuurile presedintiei Uniunii Europene, pozitie în care Romania se va afla în 2019, este o alta tema de dezbatere. S-a desfasurat în prezenta unor persoane ce provin din tari ce vor detine mandate de presedintie pana la finalul acestui an. Inregistrarea sesiunii poate fi urmarita pe Caleaeuropeana.ro
In incheiere, Dacian Ciolos, Prim Ministrul Romaniei, a dezbatut concluziile Forumului si propunerile organizatiilor neguvernamentale de implicare în dezvoltarea democratiei la nivel local si european, alaturi de H.E. Astrid E. Helle, Consiliul Europe. Principalele concluzii ale sesiunii si inregistrarea videi poate fi urmarita live pe Euractiv.ro
Forumul a fost organizat în cadrul Fondului ONG în Romania, parte a granturilor Spatiului Economic European 2009 – 2014. Evenimementul continua si reînnoieste o traditie de cooperare si actiune comuna a organizatiilor societatii civile din Europa Centrala si de Est, a adus idei noi si mobilizat societatea civila din Uniunea Europeana si din Spatiul Economic European pentru obiective comune de advocacy.
Evenimentul a fost comunicat cu sprijinul partenerilor media: EurActiv Romania si Agerpres
Mai multe detalii despre program si vorbitori, se gasesc pe www.fondong.fdsc.ro.