FAQ

Remus Pricopie, Ministrul Educatiei Nationale:

Pentru doua zile, educatia si lucrul alaturi de copii si tineri au fost dezbatute la Bucuresti de peste 100 de practicieni din domeniu. Reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din Romania si alte tari europene, bloggeri, academicieni, jurnalisti, alaturi de reprezentanti ai Consiliului Europei s-au intalnit intre 14 si 15 octombrie, in cadrul conferintei Societate Civila: Tendinte in lucrul alaturi de copii si tineri. Evenimentul a fost organizat prin programul de finantare Fondul ONG in Romania, destinat organizatiilor neguvernamentale, finantat prin granturile SEE si norvegiene 2009 – 2014.

“Avem nevoie de politici publice integrate pentru educatie” declara Remus Pricopie, Ministrul Educatiei Nationale in sesiunea de deschidere a conferintei. Cu privire la infrastructura scolara, ministrul declara: “Se lucreaza la prioritizarea investitiilor si identificarea sumelor necesare pentru a avea scoli acolo unde avem copii. La anul, vom avea mai multe locuri la liceele pedagogice si vrem sa acoperim nevoile existente de gradinite si crese.”

Excelenţa Sa, d-na Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Norvegiei la Bucuresti, este de parere ca “educatia este unul dintre domeniile cheie in dezvoltarea societatii romanesti”. “Protejarea drepturilor omului si promovarea democratiei include combaterea discursului discriminator. Dreptul la libera exprimare nu presupune posibilitatea de a discrimina prin prisma mesajelor adresate”, a declarat domnia sa.

O atentie deosebita a fost acordata metodelor inovative de combatere a discursului instigator la ura. Au fost prezentate cateva dintre rezultatele cercetarii asupra “Discursului instigator la ura in context european si romanesc”, realizat in cadrul aceluiasi program de finantare, Fondul ONG in Romania, de un grup de cercetatori de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca. Cercetarea dovedeste ca grupul cel mai vulnerabil, din perspectiva discursului instigator in Romania, este reprezentat de persoanele LGBT. Rezultatele barometrelor europene intaresc această concluzie. Potrivit acestora, Romania are cele mai negative atitudini fata de homosexualitate din UE. Romii constituie al doilea cel mai discriminat grup, dupa minoritatile sexuale. In acest caz, foarte intalnit este discursul instigator la ura in discursul public al politicienilor (fapt remarcat chiar si in Raportul din 2011 al organizatiei Amnesty International). Discutiile pe aceasta tema au continuat in atelierele despre metode de identificare si combatere a acestuia in scoli dar si in alte medii.

Printre subiectele abordate pe parcursul conferintei s-au regasit si participarea activa a tinerilor, drepturile omului, democratia si interculturalitatea. Siguranta online a copiilor si tinerilor a fost un alt subiect dezbatut. Au fost prezentate cateva dintre rezultatele studiilor EU Kids Online si Net Children Go Mobile, realizate la nivel european si discutate solutii de prevenire si combatere a pericolelor aparute pe internet in cadrul atelierului pe aceasta tema.

Cea de-a doua zi a conferintei a fost dedicata experimentarii metodelor de educatie nonformala, prin care organizatiile pot sprijini apararea drepturilor omului si combaterea discursului instigator la ura.