RAPORTUL SESIUNII TEMATICE INOVATIE SI INCLUZIUNE IN DOMENIUL SOCIAL
Joi, 19 iunie, a avut loc la Bucuresti, sesiunea tematica Incluziune sociala si inovatie in furnizarea de servicii sociale, organizată de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in Bucuresti, in cadrul Programului de Finantare Fondul ONG in Romania. Aproximativ 70 de persoane au luat parte la prezentarile si dezbaterile menite sa aduca in discutie preocupari de actualitate din domeniul social.
In cadrul programul Fondul ONG in Romania, peste 12 milioane de Euro sunt disponibili pentru dezvoltarea de proiecte in beneficiul persoanelor vunerabile. Inovarea in domeniul social reprezinta o provocare constanta atat pentru furnizorii publici de servicii în domeniu, cat si pentru cei privati, care sunt preocupati de prevenirea excluderii sociale a grupurilor vulnerabile din Romania. Pe langă serviciile actuale, sunt necesare noi abordari care sa creasca impactul interventiilor care adreseaza nevoi sociale. Sesiunea tematica din 19 iunie 2013 s-a concentrat pe identificarea de posibile interventii care sa raspunda nevoilor sociale ale comunitatilor din mediul rural si urban in dinamica acestora. La sesiune au participat experti in domeniul social si organizatii nonguvernamentale care implementeaza proiecte in beneficiul grupurilor vulnerabile.
In prima a evenimentului, experti din medii si domenii relevante au avut scurte prezentari menite sa creeze o perspectiva mai larga a interventiilor in domeniul social, la nivelul preocuparilor Uniunii Europene si Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice – care ramane principala institutie cu activitate si responsabilitati relevante pentru tema abordata. In completare au fost prezentate aspecte practice privind în mod special implicarea ONG-urilor in procesul de elaborare a politicilor (publice) si aspecte particulare interventiilor in comunitatile de romi. Un reprezentant al organizatiei norvegiene Kirkens Sosialtjeneste, a prezentat detalii despre sursele de finantare si serviciile oferite de aceasta.
Partea a doua a evenimentului a fost dedicata dezbaterilor in grupuri restranse, pe cinci teme de interes pentru organizatiile participante: mobilizarea resurselor din comunitate, finantarea de la autoritatile publice locale si centrale, accesul limitat al minoritatilor la servicii, integrarea pe piata muncii si sustenabilitatea serviciilor.
Mai multe detalii despre prezentarile sustinute si concluziile grupurilor de lucru se gasesc in raportul evenimentului disponibil aici. Arhiva prezentarilor din prima parte a evenimentului poate fi descarcata de aici, iar lista participantilor prezenti este si ea disponibila aici.