Copii din Dumbravita pentru Viitor
Website: deschide website (în fereastră nouă)
Proiect realizat de: Asociatia pentru Performanta si Inovare in Educatie
In parteneriat cu: Asociatia Dumbravita pentru Oameni; Scoala Gimnaziala Dumbravita
Nr. contract: RO2013_C2.1_24
Runda de finanțare: 1
Finantare: 63.000,00 EUR
Buget: 70.238,00 EUR
Judet: Brasov
Oras: Brasov
Descrierea proiectului
Comuna Dambovita din judetul Brasov, ca si alte zone rurale din Romania se intampina cu abandon scolar crescut, discrepante intre perfomantele scoalare ale copiilor roma si non roma, cu un numar crescut de oameni care traiesc din ajutorul social si munca sezoniera, nivel scazut de antreprenoriat si cu o implicare scazuta a copiilor in procesul de luare a deciziilor neluandu-se in considerare nevoile lor.
Proiectul si-a propus sa contribuie la scaderea ratei abandonului scolar in randul copiilor romi, sa incurajeze participarea civica a copiilor in viata comunitatii din Dumbravita.In acelasi timp, si-a propus sa scada diferentele educationale existente intre copiii romi si non-romi din Dumbravita si sa creasca spiritul antreprenorial in randul adultilor.
Aceste deziderate au fost obtinute prin dezvoltarea unei strategii locale intitulata „Atelier pentru viitor”, implicand 50 de copii prin activitati nonformale educative (lucru manual, lectii de engleza si cursuri de IT), prin organizarea de consiliere antreprenoriala si training pentru 30 de adulti roma si non roma din comuna Dambovita. Toate aceste activitati au creat un context favorabil pentru copii din medii culturale diferite pentru a reduce diferentele educationale.
Cele mai importante rezultate ale proiectului au inclus o atitudine mai proactiva a copiilor fata de educatie si scoala si imbunatatirea relatiilor dintre profesori si copii din gimnaziu datorita activitilor nonformale. Totodata a imbunatatit participarea civica a copiilor care a dus la crearea a doua locuri de joaca, cofinantata de autoritatile locale implicand si copii roma. Ca rezultat al cursului de abilitati antreprenoriale 4 beneficiari au inregistrat o afacere privata si au obtinut finantarea de tip Start–up.