Cooperare interetnica pentru comuna Brahasesti
Website: deschide website (în fereastră nouă)
Proiect realizat de: Asociatia Romano ButiQ
In parteneriat cu: Fundatia Toflea; Consiliul local Brahasesti
Nr. contract: RO2013_C2.1_22
Runda de finanțare: 1
Finantare: 74.700,00 EUR
Buget: 83.000,00 EUR
Judet: Ilfov
Oras: Ciolpani
Descrierea proiectului
Obiectivul principal al proiectului a constat in dezvoltarea aspectelor sociale, economice si etnice ale comunitatii rurale din comuna Brahasesti, prin implicarea membrilor comunitatii in procesul de dezvoltare locala si incurajarea dialogului intercultural. Cele mai multe dintre activitatile proiectului au presupus un proces continuu de implicare a membrilor comunitatii (din satele Brahasesti si Toflea) in viata economica si sociala a comunei. Astfel, in cadrul proiectului a fost format un grup etnic care a participat in mod activ in cadrul intalnirilor lunare care au avut loc cu reprezentantii autoritatilor locale, cu scopul de a initia un dialog bidirectional. Activitatea a presupus implicarea in aceste intalniri a 20 de persoane din comunitate, insa grupul a fost compus la fiecare intalnire din aproximativ 40-60 de persoane (romi si neromi) interesati sa poarte un dialog cu reprezentantii primariei.
Daca la inceputul proiectului aceasta activitate era organizata de catre promotor, peste un timp, grupul a inceput sa solicite intalnirea aceasta programandu-se in functie de disponibilitatea reprezentantilor primariei. In timp, membrii comunitatii au transformat aceste intalniri intr-o rutina, organizarea lor realizandu-se si dupa finalizarea proiectului.
In cadrul proiectului s-au desfasurat o serie de ateliere de lucru cu tinerii. Acestora li s-au furnizat o serie de instrumente specifice de identificare a problemelor comunitatii si o serie de metode de a redirectiona resursele cu scopul de a face o schimbare in comunitatea lor, ateliere care au avut un impact foarte mare la nivelul comunitatii.
Au fost organizate o serie de activitati, pe principiul „Bibliotecii Vii”, in care invitatii au vorbit despre viata lor si despre ce inseamna succesul. Aceste sesiuni au avut un mare impact asupra tinerilor si asupra parintilor care au inteles cat de importanta este educatia si continuarea studiilor pentru a avea o viata onesta, frumoasa si plina de reusite.
Activitatile (ce au inclus tabere, activitati culturale, etc.) au implicat copii din cele doua scoli din Brahasesti si Toflea.
Aceste activitati au aratat ca etnia nu este importanta, copii se pot ajuta reciproc, ei pot fi prieteni si pot tot timpul sa se bazeze unul pe celalalt, sa actioneze conform dictonului „unul pentru toti si toti pentru unul“.