Participarea publica antidiscriminare a tinerilor din comunitatile rurale
Website: deschide website (în fereastră nouă)
Proiect realizat de: Asociatia Centrul pentru Dezvoltare Comunitara Durabila (CDCD)
In parteneriat cu: Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locala; Asociatia Centrul pentru Resurse Educationale si Training
Nr. contract: RO2013_C1.1_29
Runda de finanțare: 1
Finantare: 26.609,00 EUR
Buget: 29.909,00 EUR
Judet: Dolj
Oras: Giubega
Descrierea proiectului
Proiectul "Participarea publica antidiscriminare a tinerilor din comunitatile rurale" implementat de Asociatia Centrul pentru Dezvoltare Comunitara Durabila (CDCD) a avut ca scop dezvoltarea personala a tinerilor de la sate si dezvoltarea locala a comunitatilor rurale prin participare publica a tinerilor la procese de organizare comunitara in 3 comune din judetul Dolj: Giubega, Galiciuica, Campeni. Astfel au fost constituite trei grupuri de actiune locala ale tinerior elevi in clasele a VII-a si a VIII-a ce au participat la sesiuni de training pe tema drepturilor omului si dezvoltarii si organizarii comunitare (in total 31 de tineri). In acelasi timp, tinerii s-a intalnit cu facilitatorii lor comunitari pentru a identifica problemele din comunitate si modalitatile de rezolvare a acestora. Tinerii care au inceput sa participe proiect din luna iunie au invatat si au inceput sa experimenteze implicarea personala in viata comunitatii, au aflat si au inceput sa exerseze despre influenta personala a lor si a celor din jurul lor pentru determinarea unei schimbari pozitive in comunitate. Dupa sase luni de implementare s-au alaturat proiectului si alti tineri, numarul total de beneficiari directi ai proiectului ajungand la 41.
Au fost identificate la nivelul fiecarei din cele 3 comunitati trei tipuri de probleme pe care tinerii le considera responsabile pentru discriminare. Tipologia problemelor este similara in cazul tuturor celor 3 comunitati: probleme in educatie, lipsa activitatilor de voluntariat si probleme in livrarea asistentei sociale. Toate situatiile identificate au fost incluse intr-o brosura ce a fost diseminata Ia nivelul autoritatilor locale si scolilor din cele 3 comunitati. Au fost formulate propuneri de solutii care au fost discutate cu adultii din comunitate si pe care tinerii le-au promovat la nivelul decidentilor din comune. Aceasta a rezultat in sprijinul primariilor locale in reamenajarea parcurilor pentru a deveni spatii pentru petrecerea timpului liber al tinerilor si dotarea bibliotecilor scolare din comune.
Un total de cel putin 400 de persoane, peste 100 in fiecare localitate, au fost informate despre activitatile proiectului, fiind de asemenea consultati prin discutii directe de tinerii beneficiari ai proiectului.