Net-rangeri impotriva intolerantei
Website: deschide website (în fereastră nouă)
Proiect realizat de: Asociatia ActiveWatch
In parteneriat cu: Romani CRISS - Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii
Nr. contract: RO2013_C1.3_66
Runda de finanțare: 1
Finantare: 116.523,30 EUR
Buget: 129.471,30 EUR
Judet: Bucuresti
Oras: Bucuresti
Descrierea proiectului
Proiectul a fost conceput pentru a contribui la lupta impotriva discursului de ura in spatiul public romanesc. In timpul anilor '90, discursul de ura din Romania capatase forme destul de violente, in special impotriva romilor, comunitatii LGBT si maghiarilor. Dupa o perioada de acalmie, care a durat mai mult sau mai putin intre anii 2000 si 2008, discursul de ura a devenit din nou o prezenta in spatiul public, chiar daca intr-o forma mult mai putin violenta (exceptie facand sectiunile de comentarii ale publicatiilor on-line, in cazul carora violenta discursului a ramas prezenta). Una dintre cele mai mari probleme a fost reprezentata de faptul ca aproape nici un factor de decizie sau stakeholder nu a fost dispus sa sprijine masuri coerente de abordare a problemei in online (cu mici exceptii), luand in considerare, in acelasi timp, si problema protejarii libertatii de exprimare. Astfel, proiectul a atras atentia asupra importantei combaterii discursului de ura, dar si asupra activitatii institutiilor si partilor interesate care pot contribui la un crearea unui discurs public responsabil si liber de ura.
Un grup de peste 600 de elevi de liceu cau fost implicati in ctivitati privind necesitatea combaterii discursului de ura si la modul in care se poate lupta impotriva acestuia, mai ales in mediul on-line. In acelasi timp, un grup de 28 de elevi de liceu au format o brigada de lupta impotriva discursului instigator la ura (net-rangeri). Brigada a scris articole ce au contribuit la activitati de monitorizare a internetului in cautarea de cazuri de discurs instigator la ura si a elaborat comunicate de presa. Membrii brigazii au facut, de asemenea, scurte clipuri video pe probleme referitoare la discursul de ura, discriminare si intoleranta. De asemenea, au luat parte la dezbaterile desfasurate la doua institutii romanesti cu atributii in sanctionare discursului instigator la ura, la doua redactii si la o facultate de jurnalism si comunicare.
In cadrul proiectului a fost dezvoltata o aplicatie on-line pentru raportarea discursul de ura catre jurnalisti si redactii, aplicatie ce a fost folosita de net-rangeri.
Probabil cel mai important produs al proiectului a fost prima editie a Raportului anual privind discursul instigator la ura din Romania, lansata in cadrul unui eveniment tip gala cu premii. Cercetarea a analizat legislatia romaneasca care are implicatii asupra discursului de ura, proiectele de legi care ar putea influenta fenomenul, activitatea institutiilor care ar trebui sa il sanctioneze, autoreglementarile de la nivelul mass media si a partidelor politice si a furnizat o scurta trecere in revista a celor mai grave cazuri de discurs de ura si a celor mai de succes actiuni care au fost gandite pentru a sprijini cresterea gradului de toleranta in societatea romaneasca.