Card Comunitar: instrument si retea pentru dezvoltarea cetateniei participative
Website: deschide website (în fereastră nouă)
Proiect realizat de: Fundatia Comunitara din Odorheiu Secuiesc
In parteneriat cu: Fundatia Comunitara Iasi; Fundatia Comunitara Oradea; Fundatia Comunitara Prahova; Fundatia Comunitara Bacau; Ferencv
Nr. contract: RO2014_C1.1_72
Runda de finanțare: 2
Finantare: 61.993,00 EUR
Buget: 68.969,82 EUR
Judet: Harghita
Oras: Odorheiu Secuiesc
Descrierea proiectului
Una dintre principalele probleme cu care se confrunta cele mai multe dintre ONG-urile din Romania este furnizarea de resurse financiare pentru proiectele sale intr-un mod continuu. Companiile, prin politica lor de CSR, ofera oportunitati de finantare pentru a implementa proiecte specific pe termen scurt, dar pe termen lung nu exista alternative de colaborare. Fundatia Comunitara Odorheiu Secuiesc (FCOS) a dezvoltat o platforma de colaborare proactiva intre ONG-uri, intreprinzatori si persoane fizice, asa numitul Program Card Comunitar. Sub supravegherea profesionala si coachingul FCOS, ONGurile locale din diferite orase din Romania primesc asistenta specific pentru a forma o retea de colaborare. Aceasta retea sustine si extinde pe termen lung colaborarea cu intreprinderile locale care doresc sa isi mareasca prezenta in comunitatile locale prin oferirea de sprijin financiar pentru idei creative de dezvoltare locala. Suportul financiar este oferit printr-un mecanism de donare a populatiei locale prin achizitionarea de produse, servicii si bunuri. Fiecare "client" doneaza cel putin 1% unui ONG local, din valoarea de cumparare, entitatea intermediara fiind antreprenorul local. Compania locala colecteaza valoarea de 1% si face transferurile in conturile bancare ale ONG-urilor.
Obiectivul principal al proiectului a fost de a multiplica Programul Card Comunitar si in alte orase mari din Romania, unde ONG-urile locale se confrunta cu dificultati de mobilizare a populatiei locale si sporirea nivelului interesului de colaborare a intreprinzatorilor locali. Proiectul a fost implementat printr-o colaborare eficienta cu Fundatii Comunitare din Iasi, Bacau, Ploiesti si Oradea sub coordonarea FCOS.
In procesul de implementare a proiectului a Cardului Comunitar rezultatele planificate au fost depasite in ceea ce priveste numarul de persoane locale (clienti) care au fost informati (mai mult de 180,000 persoane), cat si in privinta numarului de intreprinzatori locali (mai mult de 29 intreprinderi). Mai mult decat atat, au fost semnate 15 scrisori de angajament cu intreprinderile locale, a fost elaborat un studiu de fezabilitate pentru partenerul din Ungaria, 18.000 de carduri noi au fost distribuite in comunitati si 19 idei de proiecte au fost finantate din donatiile stranse prin sistemul Cardului Comunitar.