Campaniile Coalitiei 52 - constientizare, monitorizare, consolidare, influentare
Website: deschide website (în fereastră nouă)
Proiect realizat de: Asociatia Academia de Advocacy
Nr. contract: RO2013_C5.1_24
Runda de finanțare: 1
Finantare: 136.874,13 EUR
Buget: 171.882,13 EUR
Judet: Timis
Oras: Timisoara
Descrierea proiectului
In Romania, atat cetatenilor cat si ONGurilor le lipseste increderea ca ar putea sa intervina in procesele de luare a deciziilor publice pentru a le imbunatati. In cadrul proiectului au fost abordate pe de o parte pasivitatea ONGurilor si cetatenilor privind interactiunea cu autoritatile publice si pe de alta parte nivelul redus de intelegere si punere in practica a principiilor democratiei participative si, cu atat mai putin, a tehnicilor profesionale de interventie civica si advocacy.
Obiectivele proiectului au tintit constientizarea si responsabilizarea societatii civile si a autoritatilor publice cu privire la aplicarea Legii 52/2003 si dezvoltarea capacitatii de monitorizare si implicare in procesul decizional public a cetatenilor si ONG-urilor. In acelasi timp, proiectul a vizat si consolidarea capacitatii de interventie in procesele de advocacy a Coalitiei 52, ca retea activa in viitoare activitati de tip watchdog sau campanii de advocacy.
A fost proiectata si pusa in functiune platforma on line ”M-am decis sa ma implic” (www.implicare-l52.ro) in scopul monitorizarii autoritatilor publice, cu privire la aplicarea L52/2003 privind transparenta decizionala. Platforma on line a fost utilizata de beneficiarii proiectului cu dublu scop, primul in a exersa solicitari de informatii publice si a constata primirea de raspunsuri de la autoritatile publice din Romania si al doilea de a genera rapoarte de monitorizare lunare atat cu privire la aplicarea L52/2003 de catre autoritatile publice cat si de a evidentia harti de activism si implicarea cetateneasca.
O serie de alte activitati au fost realizate in cadrul proiectului: campanii de informare si constientizare, sesiuni de instruire pentru aplicarea de instrumente civice in relatia cu autoritatile publice, asistenta pentru beneficiari pentru a-i ajuta pe acestia sa-si exerseze noile abilitati. In cadrul proiectului au fost dezvoltate 4 campanii de advocacy. Una dintre campanii, ce a vizat transparenta deciziilor publice a generat rezultate importante, contribuind prin rapoartele sale la noile standarde si metodologii privind accesul public la informatii si transparenta a autoritatilor publice, adoptate de Guvernul Romaniei inainte de finalizarea proiectului.
Peste 500 de cetateni si 500 de ONGuri au fost implicate in acest proiect.