Start pentru incluziune sociala prin munca
Website: deschide website (în fereastră nouă)
Proiect realizat de: Asociatia Stea
In parteneriat cu: Serviciul Public de Asistenta Sociala - Satu Mare; Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca - Satu Mare
Nr. contract: RO2013_C4_09
Runda de finanțare: 1
Finantare: 62.091,92 EUR
Buget: 69.125,54 EUR
Judet: Satu Mare
Oras: Satu Mare
Descrierea proiectului
Conditiile precare de viata, nivelul foarte scazut de scolarizare, lipsa unei calificari profesionale si slaba dezvoltare a abilitatilor de viata sunt principalii factori care impiedica tinerii care traiesc in medii defavorizate sa obtina un loc de munca si sa iasa din spirala vietii de strada. Insa la acesti factori se adauga serioase probleme de adaptare sociala cauzate de deprinderea unor comportamente deviante specifice mediului de viata in care au crescut (consumul de droguri, cersetoria, prostitutia, asistentialismul), stima de sine extrem de scazuta si o foarte slaba rezintenta la frustrare.
Acesta a fost contextul in care Asociatia Stea a lucrat cu tineri fara adapost dezvoltand un mecanism complex de interventie menit sa-i sustina sa depuna eforturi in directia integrarii sociale pentru a deveni cetateni activi ai comunitatii care sunt capabili sa se autosustina.
Proiectul ”Start pentru incluziune sociala prin munca” a facilitat integrarea socio-profesionala a persoanelor fara adapost din Satu Mare prin cresterea adaptabilitatii lor pe piata muncii.
Elementul central al proiectului l-a reprezentat un program de terapie prin horticultura care a permis celor 47 de beneficiari (din care 36 de etnie roma) sa treaca printr-o experienta similara muncii in conditii protejate dezvoltandu-si abilitati si mecanisme de adaptare cerintelor specifice din campul muncii. In cadrul proiectului, Asociatia Stea a infiintat doua gradini dotate cu solarii, in care tinerii au invatat sa cultive legume, plante aromatice si flori respectand principiile agroecologiei. Acest program a fost completat de instruire in domeniul agroecologiei, consiliere socio-profesionala si programe de dezvoltare a abilitatilor de viata. Acestea au sustinut beneficiarii in abordarea diverselor probleme personale si sociale, sprijinindu-i sa gaseasca solutii.
Cele mai importante rezultate atinse sunt: 47 de tineri beneficiari ai proiectului au atins diferite stadii de dezvoltare a abilitatilor de viata si a celor necesare integrarii socio-profesionale; 3 dintre tinerii beneficiari ai proiectului si-au gasit locuri de munca, alti 16 au lucrat periodic ca zilieri; 20 de beneficiari au dobandit calificare de ”lucrator in cultura plantelor”;
Experienta acestui proiect demonstreaza ca persoanele fara adapost sunt capabile sa devina membrii activi ai societatii in conditiile unui sprijin adecvat care sa-i determine pe ei insisi sa creada in fortele proprii si sa depuna eforturi pentru a-si schimba viata in bine.