Dezvoltarea de abilitati motorii la persoane cu Sindrom Down - etapa esentiala spre o viata independenta
Website: deschide website (în fereastră nouă)
Proiect realizat de: Fundatia Special Olympics din Romania
In parteneriat cu: Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport, Bucuresti; Special Olympics Islanda
Nr. contract: RO2013_C4_04
Runda de finanțare: 1
Finantare: 234.856,16 EUR
Buget: 266.882,00 EUR
Judet: Bucuresti
Oras: Bucuresti
Descrierea proiectului
In Romania exista un deficit la nivelul programelor de interventie pentru dobandirea si dezvoltarea de abilitati motorii la persoanele cu Sindrom Down, dublat de un deficit in sfera socializarii acestora. In acest contex, proiectul de fata si-a propus cresterea gradului de incluziune sociala a persoanelor cu Sindrom Down prin intermediul unor activitati sportive.
Actiunile ce au dus la atingerea obiectivului s-au desfasurat pe mai multe paliere, legate in mod logic astfel: dotarea cu echipamente specifice a 7 Centre Regionale de Resurse (din cadrul universitatilor / facultatilor / departamentelor de educatie fizica/sport) si 16 sali de sport din 10 orase; organizarea de seminarii pe teme sportive cu 519 profesori, antrenori, membri de familie, specialisti din ONG-uri, insitutii de stat si scoli speciale, urmate de antrenamente si 15 competitii sportive. Instruirea si Competitiile de Gimnastica Unificata pentru beneficiarii de peste 8 ani au adus impreuna 247 de copii si tineri cu Sindrom Down, 263 de persoane fara dizabilitati. In plus, a crescut gradul de constientizare in randul a 3,388 de elevi si 164 de profesori din 48 de scoli de masa prin implementarea programului ”Participa!”.
In urma participarii la antrenamentele specifice, urmate de competitii, copiii si tinerii cu si fara Sindrom Down si-au imbunatatit abilitatile motorii, dar si pe cele sociale si cognitive.
Doua Ghiduri de Initiere Motorie Timpurie si Gimnastica, traseu aplicativ, care contin descrieri detaliate ale exercitiilor destinate copiilor si adultilor cu dizabilitati intelectuale, insotite si de DVD-uri cu filmulete illustrative, au fost dezvoltate in cadrul proiectului si sunt disponibile specialistilor si publicului larg.