Decid pentru mine! Drepturi egale prin autoreprezentare pentru beneficiarii de servicii de sanatate mintala
Website: deschide website (în fereastră nouă)
Proiect realizat de: Asociatia ActiveWatch
In parteneriat cu: Asociatia din Romania de Psihiatrie Comunitara; Asezamantul Cultural Academia Catavencu
Nr. contract: RO2013_C2.2_03
Runda de finanțare: 1
Finantare: 72.270,00 EUR
Buget: 80.300,00 EUR
Judet: Bucuresti
Oras: Bucuresti
Descrierea proiectului
Un grup format din 15 persoane cu dizabilitati psihosociale si-a propus sa devina primul grup informal de cetatenie activa din Romania care sa lupte impotriva barierelor ridicate de societate si sa informeze asupra problematicii sanatatii mintale. Grupul a imbunatatit vietile lor si pe cea a comunitatii, prin desfaturarea a 23 de actiuni civice, educationale si comunitare. Proiectul nu a avut impact doar asupra celor 165 persoane cu dizabilitati psihosociale, dar a reusit si sa implice direct actori relevanti in domeniul sanatatii mintale, lucrand impreuna cu grupul ”Decid pentru mine”.
Principalele rezultate ale proiectului sunt: 1 raport de cercetare pentru publicul larg si alti actori relevanti, 1 ghid (set) de recomandari pentru autoritatile publice si angajatori, 20 de persoane cu dizabilitati-psiho-sociale instruite in advocacy, comunicare si teme juridice relevante, 9 training-uri privind cetatenia activa, implicarea sociala, drepturile civile si anti-discriminare, 23 de actiuni de cetatenie si implicare activa dezvoltate de catre membrii platformei online de advocacy, 1 dezbatere publica de tipul Cafenea Publica, 150 de persoane cu dizabilitati psiho-sociale implicate in activitatile proiectului, 34 de ONG-uri implicate in promovarea platformei de advocacy (creata pentru auto-reprezentarea persoanelor cu dizabilitati psihosociale).
In Romania, cetatenii cu dizabilitati psiho-sociale reprezinta cel mai inactiv si slab reprezentat grup in fata societatii si a autoritatilor. Proiectul a reusit sa implice activ grupul ”Decid pentru mine!” in activitati de advocacy care vor duce in viitor la imbunatatirea situatiei actuale. Grupul a reusit sa obtina un raspuns oficial din partea Avocatului Poporului cu privire la actiunea lor de advocacy de a schimba termenul de "handicap", care este ofensator, cu termenul "dizabilitate", in toate legile din Romania, in rand cu reglementarile UE. Mai mult decat atat, grupul a desfasurat o campanie de constientizare cu privire la drepturile lor de a beneficia gratuit de activitati sportive si de agrement (intrare gratuita in sali de sport, piscine publice, muzee etc.), vizand nu numai alte persoane cu dizabilitati, dar si autoritatil publice locale si centrale, cele mai multe dintre ele in necunostinta ca exista o astfel de reglementare.