Prima zi de ONGFest
Peste 140 de organizatii neguvernamentale au iesit in intampinarea vizitatorilor parcului Herastrau. Activitati si domenii variate, proteste ad-hoc, demostratii de prin ajutor, jocuri, concursuri, desene participative, traseu cu indicii si instalatie experientiala. Multe dezbateri si ateliere, dar si concerte si dansuri pe scena. In total peste 100 de activitati si momente.
Tematica evenimentului este combaterea discursului urii. Astfel, o parte dintre dezbateri si evenimente au fost dedicate acestui subiect.
Toleranta 0 fata de discursul instigator la ura in sfera politica este una dintre acestea.
In cadrul sau lideri ai organizatilor de tineret ale PSD, PNL si PMP au discutat cu reprezentanti ai societatii civile despre rolul tinerilor politicieni in crearea unui discurs public care sa respecte demnitatea tuturor cetatenilor romani, indiferent de apartenenta lor etnica, de conditia sau de alegerile lor personale.
Au luat cuvantul Florin Alexe, din partea Organizatiei Tineretului National Liberal, Andi Cristea din partea Organizatiei Tineretului Social Democrat si Dragos Popescu, din partea Partidului Miscarea Populara. Opinii ale societatii civile au fost exprimate de catre conf.univ. Oana Baluta, de la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, coordonatoare platforma PolFem si de catre Florin Buhuceanu, director executiv al organizatiei ACCEPT. Discutiei i s-a alaturat si Petre Florin Manole, consilier local la Primaria Sectorului 5 din Bucuresti.
Reprezentantii noi generatii de politicieni si-au exprimat dorinta de a contribui la schimbarea mentalitatii clasei politice si de a promova valorile europene ale respectului pentru diversitate si pentru demnitatea uma. Ei au indicat ca in randul politicienilor tineri din Romania valorile europene patrund prin intermediul legaturii cu colegii lor din familiile politice europene. Totodata ei au evidentiat ca rezistenta la schimbare a sistemului este foarte puternica, dar ca s-au facut pasi pentru eliminarea discursului urii in randul membrilor organizatiilor lor. Reprezentantii societatii civile au facut o serie recomandari printre care deschiderea partidelor politice catre noi membri din grupurile dezavantajate si discriminate pentru a face astfel proba respectului pentru tot ceatenii Romaniei. De asemenea s-a recomandat introducerea de module de pregatire pe teme de discriminare si discurs instigator la ura in programul scolilor de vara ale partidelor politice.