FAQ

Peste 95 la suta rata de absorbtie pentru Fondul ONG in Romania

Activitatile celor 390 de proiecte finantate prin Fondul ONG in Romania sunt incheiate. Evaluarea intermediara a rezultatelor arata ca rata de absorbtie de programului este de peste 95%. Valoarea totala a proiectelor finantate se ridica la peste 30 de milioane de euro.  Lansat in 2013, este programul cu cea mai mare alocare financiara dedicata ONG-urilor din Romania. Prin intermediul sau, au fost sustinute proiecte din domenii cheie, precum drepturile omului, anticoruptie, democratie, combaterea saraciei, dezvoltare durabila, justitie sociala, servicii sociale, advocacy si dezvoltarea de retele si coalitii ale organizatiilor neguvernamentale. Programul a reprezentat singura sursa de finantare disponibila in aceasta perioada pentru tematici cum sunt drepturile omului si anticoruptie.

Fondul ONG este parte a granturilor Spatiului Economic European, 2009 – 2014, care reprezinta contributia guvernelor statelor donatoare - Norvegia, Islanda si Liechtenstein - la dezvoltarea a 16 state din Uniunea Europeana. In Romania, programul este coordonat de consortiul format din Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Fundatia pentru Parteneriat (REPF) si Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi (CRCR).

“Rezultatele ONG-urilor sunt surprinzatoare, peste asteptarile noastre din multe puncte de vedere. Au intervenit in localitati izolate si sarace, la limita saraciei, au activat implicarea cetatenilor, acolo unde aceasta era scazuta, au gasit resurse si solutii pentru grupurile vulnerabile, au reactionat atunci cand deciziile publice nu raspundeau intereselor oamenilor. Numai in 2015, peste 2600 de voluntari au fost implicati in programele de voluntariat, mai bine de 10.000 de persoane au beneficiat de servicii sociale si de baza, prin cele 150 de servicii sociale infiintate in cadrul programului si au fost realizate 120 de propuneri de politici publice in toata tara. Fiind vorba de granturi mai mici, mai flexibile si usor de gestionat, organizatiile au avut posibilitatea sa testeze solutii noi, inovatoare care pot fi replicate la nivel national. Au adus si modele din tari mai dezvoltate precum Norvegia sau Islanda, in special pentru cetatenie active si protectia drepturilor omului. Acum, importanta este continuarea acestor proiecte, iar din acest punct de vedere, implicarea autoritatilor locale si nationale este esentiala. Ne bucuram ca pentru unele proiecte, autoritatile si-au asumat deja sprijinul, dorinta noastra este ca institutiile publice sa aiba un rol concret in cat mai multe proiecte.”, declara Adriana Popescu, team leader Fondul ONG.

Printre realizarile organizatiilor neguvernamentale se regasesc:

  • Acordarea de tichete sociale pentru gradinita  – initiativa propusa de Asociatia OvidiuRo, pilotata in 45 de comunitati si 114 gradinite. 2600 de copii si 2600 de parinti din familii defavorizate au beneficiat de acest program. In ianuarie 2016, programul Fiecare Copil in Gradinita (www.fiecarecopilingradinita.ro) a fost adoptat la nivel national prin Legea nr. 248/2015 privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate.
  • Reteaua pentru prevenirea si combaterea violenmtei impotriva femeilor (Reteaua VIF), dezvoltata in cadrul unui proiect finantat prin Fondul ONG in Romania, a fost implicata in consultarea publica pentru modificarea legii 217/2003 privind combaterea  violentei in familie si a avut o contributie decisiva in procesul de ratificare a Conventiei de la Istanbul.
  • Peste 1000 de persoane din judetul Brasov, dintre care aproximativ 480 de etnie roma, au obtinut acte de identitate – Asociatia pentru Parteneriat Comunitar Brasov a sprijinit persoane defavorizate, fara adapost, de etnie roma sau in situatie de saracie extrema sa obtina acte de identitate. (www.bccbrasov.ro)
  • Crearea unui kit de educatie ecologica si dezvoltarea unui curriculum bazat pe lectii interactive - curriculumul a fost preluat ca materie optionala in 41 de scoli din mai multe judete ale tarii. Initiativa Scoli Verzi apartine Asociatiei Greenitiative in parteneriat cu WWF - Romania si Asociatia Viitor Plus (www.scoliverzi.ro)
  • Reutilizarea sociala a bunurilor confiscate din infractiuni – la initiativa Centrul de Resurse Juridice cladirile, apartamentele si terenurilor confiscate vor putea fi transmise sau date in folosinta gratuita unor entitati, printre care se numara si asociatiile si fundatiile, iar sumele de bani rezultate din vanzarea bunurilor mobile si imobile confiscate vor fi distribuite pentru educatie, sanatate, organele de aplicare a legii si asociatii, fundatii cu obiect de activitate in domeniul social, printre altele. Aceste prevederi sunt cuprinse in legea pentru infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) adoptata in noiembrie 2015. (www.crj.ro)

Sunt doar 5 dintre proiectele finantate in cadrul programului. Rezultatele finale vor fi disponibile in urmatoarea perioada pe www.fondong.fdsc.ro. Activitatile Fondului ONG, desfasurate de cele trei organizatii aflate in consortiul de coordonare, continua pana la sfarsitul lunii aprilie 2017. Urmatorul eveniment planificat este ONGFest, Festivalul National al Organizatiilor Neguvernamentale, care are loc pe 21 si 22 mai in parcul Herastrau. Rezultatele programului vor fi prezentate si in cadrul Festivalului. Peste 150 de organizatii, companii si institutii publice participa la “Atelierul de fapte bune”, isi expun proiectele si invita oamenii sa se implice alaturi de ei.

ERATA: In varianta initiala a comunicatului de presa a aparut informatia conform careia una dintre realizarile proiectelor finantate in cadrul programului Fondul ONG este modificarea Legii 217/2003, in vederea emiterii ordinului de protectie pentru victimele violentei domestice in cel mult 72 de ore, ca o initiativa a VIF - Reteaua pentru Prevenirea si Combaterea Violentei Impotriva Femeilor (www.violentaimpotrivafemeilor.ro ), infiinata in cadrul programului. Facem precizarea ca aceasta modificare legislativa a fost initiata cu sprijinul societatii civile, in special al Asociatiei Necuvinte (www.necuvinte.ro )