FAQ

ONGFest 2014. Pentru combaterea discursului urii

Peste 140 de ONGuri au intampinat sambata si duminica vizitatorii parcului Herastrau. A avut loc ONGFest, Festivalul National al Asociatiilor si Fundatiilor, organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Festivalul are loc in fiecare an si promoveaza spiritul civic, toleranta, voluntariatul si alte teme sociale in randul oamenilor.

Tematica evenimentului de anul acesta a fost combaterea discursului instigator la ura. “Romania are nevoie de discurs constructiv”, spune Angela Filote, sef al Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, in sesiunea de deschidere a evenimentului ce a avut loc  vineri, 9 mai, la Palatul Parlamentului. “Daca reusim sa evoluam de la discursul urii la discursul indrederii, al acceptarii, este un mare pas inainte.”

Unul dintre principalele canale de diseminare a discursului urii este mass-media. In cadrul ONGFest au avut loc doua dezbateri pe aceasta tema la care au fost invitati jurnalisti si reprezentanti ai ONGurilor. “Mass-media fara scrupule, se catara pe acest tip de discurs. Una dintre temele care reprezinta umanitatea este repulsia sau frica de celalalt. Asta este o tema atat de usor de exploatat in creierul omului de aceea este foarte des folosita de mass-media.” este de parere Cristian Pantazi, redactor-sef Hotnews.ro.  

Un rol important in transmiterea discursului ofensator sunt reprezentantii partidelor poltice. “Cand vorbim despre femei, purtatorii acestui tip de discurs sunt politicienii ”, este de parere Cosmin Prelipceanu, redactor-sef Digi24. Una dintre concluziile dezbaterii la care acesta a participat subliniaza faptul ca discursul urii in mas-media serveste si este intretinut de mediul politic. Un public divizat in tabere, cu cetateni incitati unii impotriva altora creeaza un mediu in care voturile sunt mai usor de strans. De cele mai multe ori, totul se petrece pe fondul lipsei de idei, programe si realizari.

Istvan Haller, membru in Colegiul director al CNCD, a declarat la randul sau: “o mica parte a persoanelor discriminate se plang la CNCD si din pacate, o si mai mica parte se duc in instanta“.  A precizat de asemenea ca “este nevoie de o mai mare activitate a organizatiilor si in acest sens, de a trimite petitii, de a merge in instanta, de a solicita daune. Si atunci eventual acele persoane care utilizeaza in mod frecvent [discursul ofensator] sa se gandeasca de zece ori daca mai fac asa ceva sau nu, in public macar.“ Dezbaterea a fost organizata de FDSC si ActiveWatch si gazduita de UNICEF in casa ONU.

In parc au avut loc mai multe evenimente si activitati. Vizitatorii au fost invitati intr-un traseu cu indicii in care au aflat mai multe despre activitatile organizatiilor neguvernamentale, consecintele discursului urii si cateva modalitati de combatere a acestuia. Una dintre atractiile traseului a fost Cutia Albastra – Schimba-ti Starea, o instalatie pusa la dispozitie de Asociatia Delivering Life. Cu ajutorul sau, participantii au avut ocazia sa diferentieze efectele discursului ofensator si a celui pozitiv, la nivel emotional. Tot pe aceasta tema, asociatia E-Romnja a asezat in calea trecatorilor o serie de pancarde cu mesaje pentru combaterea discursului urii adresat femeilor rome. Biblioteca vie organizata de asociatia ACCEPT si flash-mob-ul organizat de Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual, sunt alte exemple de activitati pe aceasta tema.

In total peste 100 de momente artistice si educative au animat parcul Herastrau acest week-end. Totul intr-un cadru propice pentru evolutie in domenii ce ne privesc pe fiecare dintre noi.

Mai multe detalii despre organizatiile participante si inregistrarile integrale a doua dintre dezbateri se gasesc pe www.ongfest.ro .

Festivalul a fost finantat prin granturile Spatiului Economic European  2009 - 2014, programul Fondul ONG in Romania. 

Video: