ONG-urile au modele de interventie pentru jumatate dintre masurile anti-saracie lansate de Guvern
Pachetul national anti-saracie lansat de Guvernul Romaniei in februarie 2016 pleaca de la modele de buna practica deja functionale, probate de organizatii non-guvernamentale, care reprezinta aproape jumatate din furnizorii acreditati de servicii sociale din Romania. Pachetul include 47 de masuri și tintesc toate categoriile de varsta, dar se concentreaza mai ales pe copii – categoria cu cel mai ridicat risc de saracie.
„Ne-am bucurat sa vedem multe dintre actiunile deja intreprinse de catre ONG-uri in pachetul de masuri anti-saracie lansat de Guvern”, a declarat Simona Constantinescu, Director de Dezvoltare și Advocacy al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), in deschiderea conferintei „Politici publice pentru servicii sociale accesibile”, care are loc pe 7 și 8 aprilie la București, cu participarea reprezentantilor institutiilor publice şi a diverselor asociatii importante active in sectorul serviciilor sociale, din Romania şi alte tari beneficiare ale programului SEE 2009 – 2014.
„Privim acest pachet ca pe o oportunitate de multiplicare și aducere la o scara mai mare a unor modele de interventie in comunitate”, a completat Simona Constantinescu. Reprezentantul FDSC a subliniat faptul ca ONG-urile ar trebui sa fie „parteneri egali ai autoritatilor publice” atunci cand se formuleaza politicile de interventie sociala, pentru ca actiunile lor nu se rezuma la a adresa o singura vulnerabilitate a unui grup de persoane, ci incearca sa actioneze din mai multe perspective. Modelele de interventie ale ONG-urilor reușesc sa activeze acele categorii de populatie care, de regula, sunt beneficiari pasivi de asistenta sociala (ceea ce in mod curent numim ajutoare sociale).
Mai eficiente, inovative, in permanenta legatura cu persoanele carora li se adreseaza, organizatiile neguvernamentale au un rol activ in combaterea saraciei in Romania. Includerea metodelor de interventie utilizate de acestea in pachetul de masuri anti-saracie, este o recunoaştere a impactului activitatilor desfaşurate de acestea. Coreland masurile din Pachetul anti-saracie, cu proiectele finantate prin Fondul ONG, FDSC a constatat ca:
- Aproximativ 160 dintre proiectele finantate prin Fondul ONG, granturile SEE 2009 – 2014, sunt relevante pentru 27 dintre masurile din Pachetul de masuri anti-saracie lansat de Guvernul Romaniei – adica pentru 57% din pachet.
- Majoritatea proiectelor identificate contribuie la mai mult de o masura, ceea ce indica o abordare complexa din partea ONG-urilor atunci cand intra intr-o zona vulnerabila a societatii. Acestea actioneaza la mai multe nivele. Proiectele se adreseaza mai multor grupe de varsta şi unor categorii diferite de beneficiari. Astfel, un proiect poate include actiuni propuse in mai multe masuri din planul anti-saracie. Interventiile din proiecte sprijina persoanele aflate in situatie de vulnerabilitate urmarind activarea potentialului acestora, exercitarea drepturilor şi creşterea accesului la diferite servicii.
- Saracia in randul copiilor şi cea din mediul rural sunt adresate cu prioritate de proiectele finantate. Situatia, dramatica şi persistenta, e abordata atat la nivelul copiilor, prin programe de educatie şi sprijin pentru participarea şcolara, cat şi la nivelul familiilor, prin consiliere, dezvoltarea abilitatilor parentale, acces la ocupare, etc. Astfel, cele mai multe proiecte se regasesc in grupa de masuri transversale care vizeaza familia şi a celor pentru incurajarea participarii la şcoala in zonele defavorizate.
- Un numar semnificativ de proiecte urmaresc creşterea calitatii vietii persoanelor varstnice şi a persoanelor cu dizabilitati.
Pentru Pachetul national anti-saracie lansat de Guvernul Romaniei, click aici: http://gov.ro/ro/stiri/pachetul-national-anti-saracie.
Agenda finala a conferintei se gaseste aici: Agenda conferinta - 7-8 aprilie 2016.
Structura schematica a contributiei proiectelor finantate in cadrul Fondului ONG in definirea pachetului de masuri guvernamental este prezentata AICI.
Un argument pentru aceasta contributie se regaseste in materialul disponibil aici: Contributie Fondul ONG - Pachet anti-saracie.