FAQ

Lansarea campaniei Fara Ura in Romania

Ieri, 25 iulie, a avut loc lansarea Campaniei Fara Ura initiata de Ministerul Tineretului și Sportului impreuna cu Comitetul National al Campaniei Impotriva Discursului Instigator la Ura 2016 – 2017.

Prima intalnire a comitetului a analizat cateva dimensiuni și nevoi create in jurul fenomenului de discurs instigator la ura in Romania și anume: care sunt persoanele care sufera de pe urma situatiilor de acest gen, unde se intampla in mod frecvent, cine sunt agresorii cu care ne confruntam, cui ne putem adresa și care sunt modalitatile concrete pentru a lua atitudine si pentru a ne asigura ca Drepturile Omului sunt respectate.

Totodata comitetul a discutat și a propus urmatoarele directii de actiune: 1) identificarea discursului instigator la ura (DIU); 2) preventie și educatie pentru combaterea DIU; 3) utilizarea și promovarea resurselor deja create. Cateva actiuni concrete pe care le-au mentionat in intalnirea de debut a activitatii comitetului au fost: monitoizarea media, realizarea unui ghid de bune practici, campanii de informare și promovare in școli, campanii de conștientizare, traducerea manualului Bookmarks și promovarea Watch.

“Cuvintele dor sau alina. De noi depinde ce alegem sa facem: una sau alta. Negativul este din ce in ce mai prezent și mai vizibil in discursul public. Nu este ușor sa promovezi un mesaj pozitiv, dar tocmai de aceea este cu atat mai important. Astfel sper sa putem vorbi in curand despre ea ca fiind Campania CuDrag.” a mentionat in discursul sau de deshidere domnul Andrei POPESCU, Secretar de Stat la Ministerul Tineretului și Sportului.

La evenimentul de lansare a campaniei in Romania au fost prezenti și au subliniat pe rand importanta colaborarii și a deschiderii, cat și a realizarii de activitati concrete: Marius JITEA, reprezentant al Consiliul Europei, Valeriu NICOLAE, Secretar de Stat la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale și Persoanelor Varstnice; MIHAI LISETCHI, Secretar de Stat la Ministerul pentru Consultare Publica și Dialog Civic; Florin MANOLE, Consiliul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii; Ionut SIBIAN, Director Executiv la Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

“Realitatea zilelor noastre ne arata ca aceasta campanie este nu doar de dorit, ci esentiala pentru a construi o societate bazata pe respectarea Drepturilor Omului pe care cu totii ne-o dorim. Ne propunem astfel sa adunam initiativele societatii civile și cu sprijinul institutiilor sa putem ajunge cu mesajul la cat mai multa lume.” a declarat Irina DREXLER, Coordonator National al Comitetul National al Campaniei Impotriva Discursului Instigator la Ura 2016 – 2017.

Lansarea de astazi continua eforturile incepute cu trei ani in urma de Consiliul Europei cand a inceput Campania impotriva Discursului Instigator la Ura (No Hate Speech Movement) cu scopul de a atrage atentia asupra fenomenului de instigare la ura in mediul online. In Romania pozitionarea conceptului de lupta impotriva Discursului Instigator la Ura (No Hate Speech) s-a facut in mare parte datorita suportului financiar oferit de Granturile SEE 2009-2014.

Campania continua la nivel european in urmatorii doi ani (2016-2017) avand ca obiective:

·         Sustinerea educatiei pentru drepturile omului impotriva discursului instigator la ura (DIU);

·         Dezvoltarea de instrumente / metode pentru raportarea DIU la nivel national;

·         Mobilizarea partenerilor nationali și europeni pentru prevenirea și combaterea DIU;

·         Promovarea culturii și cetateniei online prin participarea tinerilor la actul de e-guvernare;

Toate persoanele care doresc sa contribuie la promovarea cauzei o pot face prin aderarea la evenimentul de pe Facebook și promovarea lui: CuDrag Romania.

Video: