dreptate pentru victimele Holocaustului de etnie roma
“Am trait in conditii groaznice si am suferit foarte mult. Oamenii mureau de foame, malnutritie si diverse boli.” spune Gheorghe Manole, un supravietuitor rom al deportarilor ce au avut loc Romania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
In ciuda faptului ca autoritatile romane au recunoscut oficial romii, alaturi de evrei, ca victime ale Holocaustului din Romania, multi supravietuitori romi nu sunt constienti de drepturile lor si nu au primit inca nici o compensatie pentru ororile prin care au trecut. Acesta este unul dintre motivele pentru care Centrul de Resurse Pentru Comunitate lucreaza sa identifice supravietuitorii romi astfel incat acestia sa poata beneficia de compensatiile la care au dreptul. Proiectul este finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin intermediul Fondului ONG din Romania.
“Scopul proiectului a fost de a identifica 100 de supravietuitori. Pana in prezent am identificat 107 si inca numaram,” afirma Petre Matei, manager de proiect la Centrul de Resurse Pentru Comunitate.
Pentru a primi despagubiri, victimele de etnie roma trebuie sa indeplineasca anumite cerinte, cum ar fi posibilitatea de a documenta unde si cand au fost nascute. Obtinerea acestei informatii poate deveni o provocare deoarece majoritatea supravietuitorilor de etnie roma sunt analfabeti. Cautarea actelor si a inregistrarilor se dovedeste uneori dificila si consumatoare de timp.
Autoritatile regionale si locale nu au intotdeauna o abordare comuna cu privire la modul in care sa pastreze aceste acte si la cat de ajutatoare sunt in a le oferi. In cadrul acestei lucrari suntem foarte recunoascatori pentru ajutorul primit din partea Asociatiei POROJAN si al Asociatiei Evreilor Romani. Prima dintre acestea are cunostinte vaste despre comunitatea de romi iar cea din urma are o experienta indelungata in ajutorarea supravietuitorilor Holocaustului,” explica Petre.
Marturia unui supravietuitor
Intre vara anului 1942 si primavara anului 1944, guvernul Antonescu a deportat mai mult de 25.000 de cetateni romani de etnie roma in Transnistria, o zona intre raurile Nistru si Bug, astazi parte a Republicii Moldova. Aproximativ 11.000 de romi si-au pierdut viata din cauza conditiilor groaznice de trai, foametei si bolilor, multi dintre acestia fiind copii. Unul dintre supravietuitorii acestor atrocitati a fost Gheorghe Manole, cunoscut sub numele de “Mocanu”. Mocanu avea doar 4 ani, cand, impreuna cu parintii sai, patru frati si doua surori, au fost luati de armata si pusi intr-un tren spre Transnistria. De asemenea, au fost deportati si bunicii sai.
Am fost, practic, tratati precum niste animale. Hrana era extrem de putina si foarte multi oameni mureau de foame. De multe ori semintele erau singurul lucru pe care il puteam manca,” isi aduce aminte Mocanu.
De la sfarsitul razboiului Mocanu nu a revizitat niciodata Transnistria. Este, la urma urmei, locul in care si-a pierdut bunica, bunicul si pe unul dintre fratii sai mai mici. Chiar daca el a fost doar un baietel la momentul respectiv, exista unele imagini ce nu il parasesc:
“Imi aduc aminte de fratele meu imbracat in zdrente, cautand ceva sa manance, si de toate trupurile neinsufletite ce erau aruncate in gropi comune.”
Sfarsitul razboiului a venit ca o usurare uriasa:
“Imi amintesc cum rudele mele si cu mine prosperam dupa reintoarcerea in Romania. Desigur, lucrurile erau in continuare grele, dar aveam mancare – si libertate.”
Crescand gradul de constientizare
Proiectul include, de asemenea, stabilirea unei baze de date cu o privire de ansamblu asupra victimelor Holocaustului romilor din Romania si crearea unei arhive care sa contina imagini si marturii audio si video. Irina Matei, asistent de proiect pentru Centrul de Resurse Pentru Comunitate, subliniaza valoarea adaugata pe care asta o aduce cercetarii istorice. In acest proiect participa ca parteneri atat Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, cat si Universitatea din Bucuresti.
Acest subiect a fost foarte neglijat de-a lungul multor ani. Desigur, speram ca acest lucru sa aiba un impact asupra cercetarii istorice si educatiei si nu in ultimul rand asupra perceptiei negative pe care multi o au despre romi,” explica Irana.
Dupa razboi, Mocanu si-a incropit un trai ca si cantaret, boxer si argintar. Cu ajutorul Centrului de Resurse Pentru Comunitate acesta si-a depus cererea de despagubire. Cazul este inca in curs. Supravietuitorul Holocaustului avertizeaza impotriva stereotipizarii comunitatii rome:
“Unii oameni vin la mine si imi spun ca nu le vine sa creada ca eu sunt de etnie roma din moment ce sunt atat politicos si de bine imbracat. Acestea sunt, desigur, numai prostii; romii sunt la fel ca toti ceilalti.”
Despre proiect
Proiectul a inceput in aprilie 2014 si este programat sa se incheie in noiembrie 2014. Primeste 31.480 EUR din Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin intermediul Fondului ONG din Romania.
Citeste mai multe despre proiect aici
Citeste mai multe despre Fondul ONG din Romania aici