Deschiderea ONGFest
"Vreau o lume in care sa nu imi fie frica ca gasesc mesaje agresive atunci cand deschid calculatorul." spune Cristina Costea, de la Asociatia Impreuna pentru Viitor, ce se dedica intregrarii persoanelor de etnie roma. In sesiunea de deschidere a ONGFest 2014 organizatiile neguvernamentale au luat cuvantul. Au spus pe rand, ce evolutie isi doreste fiecare in domeniul in care lucreaza. Caci tema campaniei ONGFest 2014 este (r)evolutia.
Sesiunea a avut loc vineri 9 mai, la Palatul Parlamentului si a fost dedicata organizatiilor neguvernamentale. Alaturi de reprezentantii organizatiilor neguvernamentale din noua tari europene, activisti romani au participat la ateliere si dezbateri. Fie ca a fost vorba de prezentarea unor programe de finantare (Erasmus +, Raiffeisen Comunitati, Google Add Grants si Tara lui Andrei) sau schimburi de bune practici cu organizatiile din afara tarii, scopul acestei zile a fost sa isi gaseasca noi resurse pentru viitoarele proiecte.
In a doua parte a zilei, au avut loc in paralel patru seminarii pe teme cum sunt:
Implicarea civica si mobilizarea cetateneasca
Bune practici si provocari in integrarea persoanelor de etnie roma
Provocari de mediu in dezvoltarea urbana si conservarea patrimoniului
Educatie pentru diversitate in proiectele ONGurilor
Mai jos se gasesc cateva concluzii:
Bune practici si provocari in integrarea persoanelor de etnie roma
Avand in vedere diversitatea mare de probleme specifice diferitelor grupuri rome, principala concluzie pe aceasta tema de la ONGFest 2014 este ca solutia nu poate sa fie unica la nivel national. Ea trebuie bazata pe nevoile fiecarei comunitati locale.
Cu ajutorul Asociatiei Romano ButiQ, la sediul viitorului Muzeu al Culturii Romilor din Bucuresti, participantii ONGFest 2014 au discutat despre provocari si au schimbat bune practici pentru integrarea persoanelor de etnie roma. De la exemple concrete, precum cluburi de educatie alternativa pentru copiii din Ferentari sau filme documentare despre femeile rome din Lituania, ONGurile au dezbatut si principalele directii de actiune necesare pentru adevarata integrare a romilor in societate. Astfel, mai degraba decat toleranta si incluziunea sociala, s-a discutat despre cata nevoie au romii de drepturi egale si de cunoasterea si exploatarea propriului potential. Mai mult, a fost analizata necesitatea unei strategii privind combaterea saraciei la nivel national, poate chiar mai importanta decat o strategie specifica integrarii etnicilor romi. Educatie pentru diversitate in cadrul ONGurilor
In cadrul atelierului au fost urmarite exemple de buna practica din proiectele si programele prezentate de catre participantii din Romania, Norvegia, Polonia, Portugalia si Slovenia.
Prezentarile au urmarit raspunsul la intrebarea care sunt elementele de succes din cadrul proiectelor implementate pentru a promova diversitatea si discursul instigator la ura. In urma prezentarilor si discutiilor avute s-au subliniat ca elemente desucces in cadrul proiectelor/ programelor implementate necesitatea unei abordari interdisciplinare, complementare si flexibile, care sa implice in mod direct si activ comunitatea si toti factorii implicati (familie, scoala, autoritati), interventiile sa se bazeze pe nevoi reale, specifice are pot fi abordate simplu de catre beneficiari si care sa ii imputerniceasca pe acestia sa continue demersurile, transformandu-le chiar in afaceri sociale cu impact la nivel personal si al comunitatii.