FAQ

Consiliul Europei in consultari cu privire la participarea societatii civile la luarea deciziilor publice in Romania

Delegatia Conferintei organizatiilor internationale neguvernamentale a Consiliului Europei (CoE INGO Conference) s-a intalnit luni si marti la Bucuresti cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si autoritatilor publice din Romania in cadrul unei vizite de lucru. Obiectivele acestor intalniri si dezbateri au fost sa ilustreze experienta recenta a Romaniei de implicare a societatii civile in luarea deciziilor publice, sa clarifice cu autoritatile care sunt instrumentele specifice si prioritatile politice in acest domeniu si sa dezvolte colaborari directe intre factorii interesati din Romania si CoE INGO Conference.

Intalnirea a fost organizata la Bucuresti in parteneriat cu Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, cu sustinerea financiara a Consiliului Europei si cofinantarea Fondului ONG, granturile Spatiului Economic European 2009-2014. La consultari au luat parte 60 de reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din domenii diverse (drepturile omului, educatie, buna guvernare, servicii sociale sau voluntariat). Discutiile purtate au evidentiat dificultati pe care acestea le intampina in desfasurarea activitatilor, identificarea resurselor necesare si relatiile lor cu diferite institutii ale statului. Consultarile cu organizatiile neguvernamentale au fost urmate de intalniri cu reprezentanti ai Presedintiei Romaniei, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic si ai Parlamentului Romaniei.

La finalul vizitei, doamna Anna Rurka, Presedinta CoE INGO Conference, a declarat: “Eforturile politice si organizatorice depuse de guvernul actual pentru consultarea ONGurilor sunt vizibile. Felicitam autoritatile pentru solutiile inovatoare care ne-au fost prezentate. Suntem impresionati de dinamismul sectorului ONG, de determinarea de a se face auzit si de a isi promova expertiza. Investind multe resurse pentru a raspunde solicitarilor autoritatilor, sectorul ONG are nevoie ca efectele si impactul propunerilor sale sa fie vizibile. Incurajam autoritatile sa creasca eficienta si eficacitatea procesului decizional si sa evite utilizarea excesiva a ordonantelor de urgenta, aceasta practica diminuand consultarile publice si politice. Pierderea acestor oportunitati de colaborare constructiva intre autoritati si ONGuri este un pret prea mare de platit, pentru ambele parti, si daunator democratiei romanesti. In statele membre ale Consiliului Europei, noi vizam cresterea transparentei si a deschiderii procesului decizional.”