Conferinta regionala despre romi si discriminare
Conferinta regionala despre romi si discriminare, are loc pe 29 si 30 septembrie 2015 la Cluj - Napoca si este organizata de Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi. Ofera o perspectiva constructiva, dar si critica, a ultimilor 25 de ani de politici publice pentru romi, precum si a programelor si provocarilor pentru viitor. Evenimentul se bucura de participarea excelentei sale doamna Tove Bruvik Westberg, ambasador al Norvegiei la Bucuresti, Elsbeth Sande Tronstad, secretat de stat, Ministerul Afacerilor Externe din Norvegia si Ciprian Necula, secretar de stat, Ministerul Fondurilor Europene din România, precum si alti specialisti si activisti in domeniu. Peste 140 de actori implicati in incluziunea romilor la nivel national si international iau parte la sesiunile conferintei – organizatii ale societatii civile care implementeaza proiecte pentru romi, coordonatori de programe pentru ONG-uri din România si alte tari europene, reprezentanti ai Comisiei Europene, Parlamentului European si Consiliului Europei, experti si cercetatori in domeniul antidiscriminarii, ai politicilor publice, dezvoltarii ONG-urilor si nu numai. Mai multe detalii despre vorbitori se gasesc in agenda evenimentului.
Conferinta reprezinta un cadru potrivit pentru schimbul de opinii si bune practici. Sunt identificate domenii in care expertii in politici publice si donatorii ar trebui sa isi directioneze activitatea in anii urmatori.
Una dintre teme importante abordate pe parcursul celor doua zile este antidiscriminarea sau anti-gipsysmul. Acestea au devenit cuvinte comune pentru miscarea civica din Europa si reflecta o realitate cruda a statutului romilor. Indiferent de legile nationale adoptate, de directivele date de Comisia Europeana, de comisiile de egalitate sau de alte institutii similare create, de rapoartele scrise, de campaniile de constientizare implementate, romii sunt inca discriminati pe tot cuprinsul Europei - de la cel mai fin pâna la cel mai flagrant tip de discurs rasist, acte violente si discurs instigator la ura.
Colectarea de date este un alt subiect dezbatut in cadrul evenimentului. Ultima decada a creat o miscare in colectarea de date pe teme care ii vizeaza pe romi, de la Recensamânt pâna la cercetari sociologice cu esantioane mai mult sau mai putin reprezentative de populatie roma. In consecinta, mai multe rapoarte si cercetari publicate prezinta situatii detaliate despre populatia roma in diferite tari, chiar date comparative intre tari si perioade de timp. Si totusi, colectarea de date nu este un proces sistematic si nici nu este urmat de un flux in procesul de formulare a politicilor publice. Pe parcursul sesiunilor sunt prezentate diferite experiente ale altor, printre care si Ungaria. Sunt recomandate metode de lucru si propuse recomandari pentru decidentii politici la nivel national si european.
O alta tematica abordata in cadrul conferintei este discursul instigator la ura. Romii sunt una dintre cele mai intâlnite tinte ale discursului instigator la ura atât la nivel local cât si European. Consecinta extrema a raspândirii acestui tip de discurs este incurajarea savârsirii unor infractiuni bazate pe ura. Mai mult decât discursul instigator la ura, infractiunile bazate pe ura sunt mai greu de cuantificat datorita procedurilor variate de raportare, de la o tara la alta sau lipsei acestor proceduri, in unele cazuri. In aceast context eficienta mecanismelor de monitorizare si raportare, devine foarte importanta.
Incepând din 2005 Decada de incluziune a romilor a promovat patru domenii principale: educatie, sanatate, ocuparea fortei de munca si locuire, alaturi de domeniul transversal de antidiscriminare. Aceste domenii au fost apoi preluate de aproape toate initiativele internationale, inclusiv de Comisia Europeana, care le-a cerut statelor membre (in Cadrul UE pentru Strategiile Nationale de Integrare a Romilor pâna in 2020) sa dezvolte strategii noi de incluziune a populatiei rome. In cadrul conferintei sunt prezentate câteva dintre cele mai bune exemple din acest domeniu, prin facilitarea transferului de know-how si prin schimbul de bune practici.
Conferinta este organizata de Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi si finantata prin granturile Spatiului Economic European 2009 – 2014, prin programul Fondul ONG in România. Granturile reprezinta sprijinul acordat României de guvernele Norvegiei, Islandei si Liechtenstien. Incluziunea populatiei roma este una dintre prioritatile programului Fondul ONG.
Mai multe detalii despre vorbitori si sesiuni se gasesc in agenda evenimentului disponibila aici.