FAQ

Comunitam in deschidere

 

„Comunitati model din Europa” a fost tema sesiunii de deschidere a ONGFest 2015, o sesiune care a stat sub semnul ideilor motivante si al oamenilor care, asa cum a spus Sorin Axinte, primul invitat al zilei, „vorbesc un pic despre ceva, dar apoi se pun pe fapte.”

Vineri, 8 mai, reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale din tara si din strainatate s-au intalnit la Biblioteca Nationala pentru a discuta despre importanta comunitatilor in Romania si Europa.

Sorin Axinte, unul dintre fondatorii Romanian Business Leaders, a explicat cum, alaturi de colegii sai, a inchegat o comunitate a oamenilor de afaceri din Romania, care considera ca nu ajunge sa dai bani, ci trebuie sa te implici, asa ca lucreaza voluntar in proiecte de antreprenoriat social generate de ei.

„Dugnad” a fost cuvantul norvegian al zilei, despre care Gunnar M. Ekelove-Slydal, din partea Norwegian Helsinki Committee, a spus ca inseamna, in mare, intr-ajutorarea fara a astepta recompense financiare. O munca voluntara pentru binele societatii considerata datorie in Norvegia, Suedia si Danemarca, unde societatea civila e puternica, iar oamenii au incredere unii in altii, pentru ca sunt obisnuiti sa munceasca impreuna.Tot o traditie a celor trei tari a evocat si William Evans, Senior Advisor al Norwegian Association for Adult Learning. Notiunea de peer learning, de cercuri de studiu in care oamenii invata unii de la altii este raspandita in Norvegia unde, a spus Evans, sunt peste 40.000 de activitati de invatare, de la dansuri traditionale la antreprenoriat.

Dar pentru a construi si in Europa de Est obiceiuri asemanatoare, e nevoie, mai intai, ca oamenii sa inteleaga importanta si impactul implicarii civice. Iustina Neagu a explicat modul de functionare CeRe, care au inceput prin a bate la usile oamenilor din cartiere pentru a le afla problemele si pentru a identifica potentiali lideri comunitari, si au reusit sa provoace 30 de schimbari concrete si sa contribuie la slefuirea celui de-al saselea simt: cel civic. O comunitate informata e o comunitate mai puternica, a aratat Cristian Gherghiceanu, prezentand activitatea ADEPT in satele din Transilvania, unde fundatia a creat, printre altele, legaturi intre producatorii locali, autoritati si oportunitati de finantare si promovare.

In ultima parte a sesiunii, s-a discutat despre stimularea unor comportamente esentiale pentru dezvoltarea comunitara. Bistra Ivanova a prezentat TimeHeroes.org, o platforma online care incurajeaza voluntariatul in Bulgaria prin agregarea cauzelor care au nevoie de participare, un model preluat deja de alte tari din lume. Ioana Traistă, manager de comunicare si fundraising la PACT, a vorbit despre Cercul Donatorilor, un concept care reuneste prieteni ai fundatiei interesati de comunitati mici si initiative locale si oameni din aceste comunitati care vor sa produca schimbare la ei acasa. Aducandu-si prietenii la aceste evenimente, apropiatii fundatiei largesc permanent cercul donatorilor.

O alta notiune norvegiana explicata vineri de Gunnar a fost cea de “burning souls” – oameni care identifica o problema si mobilizeaza comunitatea pentru rezolvarea ei. La finalul sesiunii, era evident ca-i avem printre noi, ca suntem tot mai multi. 

Video: