FAQ

Cautam oameni de actiune care schimba prejudecati. Termen de inscriere: 12 mai

Bazat pe experienta Laboratorului de Educatie Nonformala, combinat cu dimensiunea de No Hate Speech a programului Fondul ONG in Romania, in aceasta vara Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile experimenteaza noi modalitati de combatere a discursului urii.

Scopul experimentului este de a motiva si crea un grup interdisciplinar de oameni resursa care sunt pasionati de drepturile omului, in general, si de lupta impotriva discursului urii, in particular, care sa activeze si sa implementeze actiuni tematice la nivel local.

Astfel, cautam 15 oameni de actiune (juristi, profesori, artisti, sociologi, formatori, bloggeri, jurnalisti, persoane active in ONG-uri de profil) care:

- sa fie pasionati de subiectul drepturilor omului, sa fi desfasurat activitati in acest sens si sa aiba in continuare lucruri de invatat;

– sa aiba experienta de lucru in comunitate (indiferent cum definim comunitatea) si sa poata mobiliza cu usurinta diverse grupuri in actiuni impotriva discursului urii;

- sa fie interesati de combaterea discursului urii;

– sa fie dispusi sa organizeze evenimente de multiplicare la nivel local, pentru combaterea discursului urii;

– sa fie motivati si deschisi sa experimenteze metode de combatere a discursului urii;

– sa provina din diferite medii de lucru;

– sa demonstreze capacitate de diseminare si de lucru in retea;

– sa provina din diferite parti ale tarii;

– sa participe activ pe intreaga perioada a experimentului.

 

Experimentul cuprinde urmatoarele etape:

1. Laboratorul de Combatere a Discriminarii, eveniment de capacitare, care se va desfasura in perioada 31 mai – 5 iunie in Delta Dunarii ce va fi anuntata ulterior.

Conceptul evenimentului este de a crea o baza comuna de intelegere asupra subiectului abordat, de a experimenta metode nonformale de combatere a discursului urii si de a agrea o viziune comuna pentru directii de actiune viitoare.

Pentru acest eveniment organizatorii acopera costurile de cazare, masa si pauzele de cafea, insa nu si costurile de transport, acestea reprezentand cofinantarea participantilor la eveniment.

2. Stagii si colaborari cu organizatii si institutii de profil intre iunie si august 2015, care sa intareasca continutul tematic referitor la drepturile omului si discursul urii.

3. Organizare de evenimente de multiplicare la nivel local (evenimente gandite si agreate in cadrul Laboratorului de Drepturile Omului) in perioada septembrie – noiembrie 2015.

 

Pentru inscriere in cadrul experimentului:

Formularul de candidatura (care poate fi descarcat de a i c i ) completat trebuie trimis impreuna cu un CV actualizat la adresa de mail:  vlad.dumitrescu  (at) fdsc.ro,  PANA la data de 12 mai 2015, inclusiv. La aceeasi adresa suntem disponibili pentru intrebari.

Rezultatele selectiei se vor anunta pana pe data de 15 mai 2015.

NB: Selectia se va face pe baza evaluarii formularelor de inscriere care sa respecte profilul participantului enuntat mai sus. Prioritate la selectie va fi acordata persoanelor care pot participa in toate etapele descrise.

 

Despre Discursul Urii

Ca fenomen de comunicare, exprimarile denigratoare ce vizeaza indivizi sau grupuri pe temeiul unor atribute contextual definite ca nedezirabile nu sunt un lucru nou. Ce apare ca noutate in ultima perioada este preocuparea mult sporita pentru respectarea drepturilor omului si pentru protejarea grupurilor in fata discriminarii, inteleasa in multiplele sale forme de manifestare, pe fundalul semnalelor de intoleranta tot mai prezente in spatiul european si in afara lui. Discursul urii constituie o tematica importanta si pentru ca reprezinta mai mult decat un simplu act de comunicare. Discursul urii poate fi considerat o manifestare asociata unor fenomene conexe, de aceea vom intalni deseori referiri la discursul instigator la ura in relatie cu discriminare, stereotipuri, prejudecati si excluziune sociala.

In Recomandarea 97(20) a Comitetului de Ministri din cadrul Consiliului Europei, se enunta urmatoarea caracterizare a discursului: „termenul <discurs al urii> va fi inteles ca acoperind toate formele de exprimare care disemineaza, incita, promoveaza sau justifica ura rasiala, xenofobia, anti-semitismul sau alte forme de ura bazate pe intoleranta, inclusiv: intoleranta exprimata de naționalismul agresiv sau etnocentrism, discriminare si ostilitate impotriva minoritatilor, migrantilor si persoanelor ce sunt descendenti ai imigrantilor”.

 

___________________________________________________________________________

Un eveniment marca FDSC, finantat prin Fondul ONG in Romania, parte a Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.