FAQ
Concursul a fost incheiat.
Voturi primite: 14, punctaj total: 65.

Voluntariatul înseamnă de fapt acumularea unei experiențe profesionale

Voluntariatul înseamnă de fapt acumularea unei experiențe profesionale într-un anumit domeniu care să te ajute să experimentezi lucruri noi, să te dezvolți și să ajuți. Practic, a voluntaria înseamnă a ajuta necondiționat, astfel încât beneficiarii să ajute la rândul lor, pe principiul dă mai departe. Eu fac voluntariat în FUNDAȚIA ADINA STIFTELSEN din mai 2015 în cadrul proiectului „Eu, oltean de la țară, trebuie să fiu educat!”. Fac parte dintr-o echipă de voluntari care dorește să ajute copii din comuna Fărcaș, ca după câtiva ani, ajutorul dat să se materializeze în transformarea lor în niște adulți responsabili, pe care societatea să-i accepte și să fie integrați pe piața muncii ca persoane calificate.

Responsabilitatea este principiul care stă la baza voluntariatului. Indiferent ce fel de persoană ești, care îți sunt convingerile sau ce vrei să devii, responsabilitatea este o abilitate pe care o dobândești prin muncă. Respectul față de tine și față de ceilalți îl câștigi prin responsabilitatea cu care iei anumite decizii, indiferent de natura lor.

Al doilea element definitoriu al voluntariatului este comunicarea. Prin voluntariat, cel mai rapid se dezvoltă abilitatea de comunicare. Barierele ridicate de timiditate, frică de vorbit în public, greutățile întâmpinate în crearea unor legături de prietenie sunt spulberate. A face voluntariat înseamnă de asemenea apartenență la un grup, un grup care devine în scurt timp o familie, iar relațiile deși sunt de natură profesională, devin și personale. Sub marea umbrelă a comunicării, socializarea joaca un al treilea rol foarte important. Voluntariatul creează punți între oameni și comunități. Fără să vrem, suntem nevoiți să socializăm în viața de zi cu zi pentru a putea exista. Însă voluntariatul te învață tehnici și metode de socializare astfel încât timiditatea, teama și frica să dispară, toate acestea ajutând la crearea ta din punct de vedere profesional.

Voluntariatul înseamnă mai mult decât orice definiție, investiția în propria persoană. Crești o dată cu proiectul tău, îți asumi riscuri și creezi legături durabile. Tu te ajuți pe tine, ceea ce este comparabil cu școala vieții. Toate situațiile care pot interveni în finalizarea proiectului de voluntariat înseamnă acumularea de experiență profesională și învățarea gestionării crizelor de orice fel.

Treci la acțiune! Fii voluntar! Învață din greșeli! Succes!


Autor: Veghea Florentina