FAQ
Concursul a fost incheiat.
Voturi primite: 71, punctaj total: 341.

Poveste de voluntar

Povestea aleasă de mine pentru a fi spusă și împărtășită celor ce vor dori să o citească este despre implicarea mea în cadrul proiectului „Participare și transparență pentru o mai bună asigurare a drepturilor copilului”. Deși pe parcursul celor trei în care am activat ca voluntar în aceasta organizație am participat la mai multe proiecte privind promovarea și apărarea drepturilor copilui, anul trecut am avut oportunitatea de a face ceva diferit. De ce diferit? Cred ca la această întrebare aș putea răspunde cu o mulțime de răspunsuri, începând cu modul în care am privit proiectul, impactul pe care l-a avut asupra mea, ce am invățat de la copiii cu care am interacționat până la cee ce am ce am realizat impreună cu aceștia la finalizarea proiectului.

Proiectul privind Drepturile Copilului și implicarea acestuia în stabilirea bugetului școlii a avut ca principal obiectiv promovarea acestora prin încurajarea copiilor în exersarea și manifestarea dreptului la participare, la luarea deciziilor  cât și a susținerii implicării copiilor in stabilirea bugetului școlii prin scrierea de proiecte. Am privit acest proiect ca unul plin de provocări mai ales că în urma training-ului trebuia să îi învățăm pe copiii din școlile participante  despre pașii și etapele scrierii unui proiect, faptul că la finalizarea proiectelor doua dintre ele vor fi alese câștigătoare și astfel vor fi finanțate pentru punerea în practică. Privind retrospectiv, cred că aici a fost partea cea mai dificilă din proiect, cel puțin din punctul meu de vedere: să știi că de modul în care tu îi inveți și îi sprijini în realizarea proiectelor depinde îndeplinirea dorințelor transpuse de ei în aceste proiecte. Din acest punct de vedere am primit o lecție frumoasă și pe care consider că merită să o împărtașesc cu ceilalți de la copiii cu care am lucrat. Am fost placut surprinsă să văd că un număr mare de copiii își doresc să facă parte din acest proiect, doresc să aibă un cuvânt de spus, să își ia angajamentul de a învața să scrie proiecte, să lucreze în echipă. De asemenea, lucrând cu aceștia am văzut că în pofida a ceea ce se spune despre discriminarea și nerespectarea drepturilor din cadrul școlilor, aceștia au propus foarte multe proiecte privind această temă, acest fapt fiind unul dintre lucrurile la care mă voi duce mereu cu gândul referitor la experiența mea din acest proiect.

Nu aș putea să estimez cât de mult sau puțin i-am ajutat pe cei cu care am lucrat în acest proiect, sau modul în care acest proiect a ajutat comunitatea sau alți oameni, pot doar să estimez ceea ce a adus nou  această exeriență în viața mea. Entuziasmul elevilor, dorința lor de a învăța despre modul în care se realizează proiectele și cum pot fi finanțate, temele alese au trezit în mine un sentiment de respect, de apreciere pentru generațiile noi.


Autor: Mihulca Alina