FAQ
Concursul a fost incheiat.
Voturi primite: 1, punctaj total: 5.

Voluntariatul și beneficiile aduse comunității

Un înțelept al vremurilor trecute spunea : ’’Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume’’. Această cugetare este îndemnul perfect în cazul în care aspirațiile noastre către o lume mai bună, sunt din ce în ce mai puternice. Pentru a  avea rezultate pozitive la nivel de organizare și unitate al comunitații, voluntariatul reprezintă unealta perfectă.

Personal, am descoperit această activitate deoarece dintotdeauna mi-am dorit ca activitățile mele zilnice să aducă un plus de valoare societății în care trăiesc. După acest principiu am mers mai departe și am început să caut oamenii și oportunitățile care mă puteau ajuta să concretizez această dorință.

Una dintre aceste activități cu rezultate pozitive a fost implicarea în proiectul ’’Rețea de centre de educație nonformală pentru viață în mediul rural din Dâmbovița’’. După un studiu adecvat și o formare pe măsură am început să aducem la viață și partea practică din acest proiect. Astfel având spriijinul Fundației Andrei  din Târgoviște,  am început să desfașurăm activități din domeniul consilierii în carieră cu și pentru tinerii din școli gimnaziale dâmbovițene care utilizează serviciile puse la dispoziție de biblioteca publică din localitatea lor.

Un alt sprijin oferit a fost cel dat de bibliotecile publice din județ cu care am reușit să atragem atenția tuturor acestor copii și tineri din mediul rural pentru care educația nonformală ca instrument de învățare rapidă,  s-a dovedit a fi metoda cea mai agreată dar și potrivită pentru atingerea obiectivelor propuse. 

De aceea o parte din aceste obiective vizau punerea la un loc a mai multor elevi de diferite clase care să lucreze în echipă și care să dovedească că deschiderea către noi cunoștințe poate  îmbunătăți cu adevărat  modul fiecăruia de lucru și de organizare al timpului de învățare precum și a timpului liber.

Participarea activă a tuturor tinerilor în proiect s-a dovedit a fi rezultatul bun pe care l-am obținut, precum și determinarea dar și dorința de implicare pe viitor în evenimente asemănătoare.

De asemeni din grupul țintă au făcut parte și elevi care în timpul orelor obișnuite de la școală reușeau cu greu să comunice sau să își exprime părerea dar care în cadrul acestor sesiuni de educație nonformală au început să fie activi și să comunice mult mai ușor.

Prin urmare, devine ușor de observat că voluntariatul făcut din pasiune și cu credința că satisfacția emoțională este mult mai înălțătoare decît cea materială, poate crea adevărate experiențe de evoluție pentru comunitate.

Ceea ce este definitoriu este reprezentat de seriozitatea și responsabilitatea asumată pentru acest tip activitate. Spiritul de echipă și toleranța sunt doar două din ingredientele necesare pentru obținerea de pozitive în comunitate, prin voluntariat.


Autor: Madalina Olteanu