FAQ
Concursul a fost incheiat.
Voturi primite: 301, punctaj total: 1446.

„Educaţie pentru Marea Neagră” prin ochii voluntarului

Doi ani de voluntariat. O multitudine de proiecte, 2 ani plini de entuziasm, dedicare, implicare şi cel mai important educaţie. Consider că cel mai frumos sentiment este acela de a fi voluntar şi nu orice voluntar, ci unul la ONG Mare Nostrum. Atunci când ştii că faci parte dintr-o echipă tânără, dedicată şi dornică de a te ajuta, este cel mai profund sentiment trăit vreodată. 

De asemenea, recunosc că am ajuns să iubesc să fac voluntariat şi mai ales să fac parte dintr-un proiect din care am avut foarte multe de învăţat, precum proiectul „Educaţie pentru Marea Neagră\". Încă de la prima activitate pe care am desfășurat-o am știut că lupt pentru un scop în care cred cu tărie, acela de a informa și conştientiza turiști din toată țara, comunitatea locală și tineri, ca mine privind importanţa dezvoltării durabile a zonei costiere româneşti şi a Mării Negre. 

Astfel prin intermediul acestui proiect, am putut lua parte la diferite activităţi, precum prezentări la clasă, costwatch, Ziua Delfinului, dar chiar şi la dezbateri pe teme de mediu și dezvoltare sustenabilă între şcoli sau licee. Deşi poate la început am  pornit cu multe emoţii în acest proiect, puțin stângaci, deoarece mereu mă întrebam dacă voi reuşi să îmi duc la bun sfârşit task-urile, dacă voi face faţă unei clase întregi și dacă voi fi destul de convingătoare în timpul unei prezentări, am descoperit că acest proiect m-a ajutat foarte mult să mă dezvolt personal, chiar şi profesional. Am reuşit să îmi aprofundez cunoştinţele despre Marea Neagră, mi-am schimbat total concepţia despre lume, mediu înconjurător şi am realizat că, deşi până acum nu credeam că ştiu să susţin o prezentare sau să coordonez anumite grupuri, îmi place să transmit mesajul organizației, să fac parte dintr-un proiect de educație și să schimb mentalitatea oamenilor din jur, chiar și comportamentul asupra mediului costier și a mării. 

Sunt bucuroasă că m-am putut implica în diferite campanii de informare, fie despre mucurile de ţigară, fie despre delfinii din Marea Neagră. Este un sentiment unic atunci când ştii că împreună cu alte persoane dedicate, poţi schimba ceva, contribuind la salvarea mediului și la schimbarea  mentalității oamenilor cu privire la aruncatul mucurilor de țigară pe plajă sau cu privire la salvarea delfinilor. În campania de informare \"Plaja nu este o scrumieră!\", am avut ocazia de a informa turiştii privind nocivitatea mucurilor de țigară asupra mediului înconjurător şi în acelaşi timp de a îi sfătui să nu arunce chiştoacele pe plajă, printr-un efort minim de a le strânge într-o doză sau sticlă și aruncarea lor la coșul de gunoi. Am fost încântată să primesc feedback-ul lor pozitiv, lucru care m-a făcut să simt că efortul meu este apreciat, deoarece scopul meu a fost atins iar majoritatea celor informaţi chiar au înțeles să nu mai arunce mucurile de ţigară pe nisip. Suprinderea mea a fost să descopăr că există fumători care nu aruncă mucurile de țigară pe plajă, unii dintre ei arantandu-ne chiar cum reutilizează un pahar, o doză de suc sau alte obiecte pe post de scrumieră. 

Vreau să închei prin a prezenta o ultimă activitate din cadrul proiectului, și anume expedițiile pe mare pentru monitorizarea și foto-identificarea deflinilor, una dintre activităţile mele de suflet din acest proiect. Este superb când poţi participa la asfel de monitorizări, unde atmosfera este total diferită. Atunci când te plimbi pe mare alături de alţi membrii ai organizaţiei, socializezi foarte mult, te relaxezi, monitorizezi delfinii și îi observi în mediul lor natural, în larg, cum fac salturi. Acesta este cel mai intens sentiment trăit vreaodată şi reprezintă o experienţă unică, pe care o recomand tuturor celor care iubesc delfinii, Marea Neagră.

 


Autor: Cufioti Camelia