FAQ
Concursul a fost incheiat.
Voturi primite: 84, punctaj total: 398.

Greenovation Challenge – voluntar pentru educație și dezvoltare durabilă

Anul trecut am acceptat provocarea de a mă alătura ca voluntar în proiectul Greenovation Challenge: dezvoltarea competențelor tinerilor pentru inovare în dezvoltarea durabilă , pentru că sprijinirea inițiativelor tinerilor prin educație este un prim pas pentru a genera schimbare în comunitate și pentru a crea o conștință ecologică pentru utilizarea inteligentă a resurselor.

Elevii, tinerii în general, fiind un vector important de transmitere a informaţiei, trebuie sprijiniţi să înțeleagă principalele probleme de sustenabilitate din comunitatea lor pentru a-şi putea aduce aportul prin idei concrete pentru rezolvarea acestora. Greenovation Challenge a reuşit să capaciteze o generaţie de liceeni, contribuind la formarea acestora prin implementarea unor noţiuni precum resurse, sustenabilitate, sau eficienţă în contextul unei competiţii de idei care să răspundă într-un mod durabil tocmai nevoilor identificate de ei ca fiind prioritare. 

Am interacționat cu tineri entuziaști, cu idei creative, fler, ce au dovedit spirit civic şi antreprenorial, ajutându-i să își structureze și îmbunătățească propunerile de proiect propuse pentru etapa de competiție. Oportunitatea de a susține un webinar am folosit-o pentru a prezenta elevilor exemple relevante, contraexemple și studii de caz din zonele montane privind aspecte socio-economice şi de mediu care să îi ajute și să îi inspire pentru propriile proiecte. În plus, le-am fost mentor echipelor din competiția națională în etapa de dezvoltare a ideilor lor de proiecte, le-am oferit feedback și recomandări de îmbunătățire, precum și consultanță privind etapele de implementare ale unui proiect și pașii ce trebuiau urmaţi pentu a obține rezultatele dorite, care să fie comunicate autorităților locale. 

Participarea ca voluntar la evenimentul educațional bilateral Greenovation Camp, organizat în Norvegia, ce a reunit cei mai buni elevi participanţi în proiect din România și Norvegia, s-a dovedit a fi un fantastic exercițiu de socializare care reușește să creeze punți de legătură între experiența Norvegiei și a României legat de problematica dezvoltării durabile a zonelor de munte și a utilizării inteligente a resurselor regenerabile. E minunat să simți atât de multă energie și să fii înconjurat de tineri entuziaști, care vor să genereze schimbare prin proiectele gândite de ei. Modul spontan, creativ, inteligent în care elevii s-au manifestat, atestă reuşita iniţiativei, dar mai ales constituie cel mai valoros premiu pe care un voluntar îl poate primi - încurajarea de a reitera acest tip de iniţiative. 


Autor: Coca Andrei