FAQ

A fost lansat Programul Fondul ONG in Romania

Joi, 18 aprilie, a lansat la Bucuresti Programul Fondul ONG in Romania, parte a schemei mai largi de finantare, granturile SEE si norvegiene 2009 – 2014. Programul dispune de aproximativ 30.000.000 Euro, cea mai mare suma destinata proiectelor organizatiilor neguvernamentale, gestionata de o organizatie neguvernamentala din Romania si este implementat de consortiul format din cele trei organizatii, condus de FDSC. La nivel european, programul se desfasoara in 15 tari europene si isi propune sa sprijine dezvoltarea societatii civile si consolidarea contributiei la justitia sociala, democratie si dezvoltare durabila

Lansarea de la Bucuresti a avut loc in cadrul unei conferinte ce a reunit aproximativ 400 de participanti.  Printre acestia s-au numarat reprezentanti ai societatii civile din Romania, precum si din cadrul organizatiilor din Norvegia si Islanda dornice sa stabileasca legaturi si parteneriate cu organizatii romanesti, dar si reprezentanti ai organizatiilor responsabile de implementarea programului din tari europene unde acesta se afla in desfasurare. Conferinta a pus la dispozitie un spatiu de informare, comunicare si relationare, in care organizatiile au avut ocazia sa afle mai multe detalii despre tendintele si situatia actuala din Romania, cu privire la teme prioritare pentru program si sa intre in contact cu organizatiile neguvernamentale prezente, din afara tarii.

Programul se deschide intr-un context de finantare dificil pentru organizatiile neguvernamentale, cu destul de putine fonduri disponibile pentru implementarea proiectelor. ”Speram ca aceste fonduri sa sprijine, cat de mult posibil, zone si actiuni care inca nu au fost finantate de fondurile structurale, pentru a crea un echilibru si a varia domeniile de suport existent.” declara Domnul Gabriel-Calin Onaca, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Fondurilor Europene, in sesiunea de deschidere a conferintei.

O prezenta atat de numeroasa a organizatiilor neguvernamentale la aceasta conferinta imi da incredere ca Fondul ONG va contribui semnificativ la dezvoltarea unor sectoare vitale pentru societatea romaneasca, cum ar fi justitia sociala, dezvoltarea durabila sau serviciile sociale si de baza, a declarat dl. Øystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei in Romania.

Pe parcursul conferintei au fost prezentate principalele caracteristici si directii ale programului, precum si detalii legate de eligibilitatea activitatilor ce pot fi finantate prin intermediul sau.  

In ultima perioada, multi dintre donatori limiteaza directiile de finantare catre domenii mai inguste, mai de nisa. Se creeaza astfel tendinte de finantare si prioritati la care organizatiile sunt nevoite sa se adapteze. Fondurile structurale europene sunt un exemplu, prin linia de finantare destinata dezvoltarii resurselor umane sau cea destinata economiei sociale. In acest fel organizatiile se indeparteaza de misiunea lor si dedicatia pentru anumite misiuni sau obiective in care cred. Acest program, fiind mai generalist, ajuta organizatiile sa isi pastreze dedicatia pentru misiunea lor. Am creat astfel un model de finantare in care fiecare ONG sa isi gaseasca o modalitate de a-si finanta proiectele.” declara Ionut Sibian, Directorul Executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Fondul ONG in Romania dispune de aproximativ 30.000.000 Euro, cea de-a doua alocare financiara ca marime din Europa, dupa cea din Polonia. Durata programului va fi de de 3 ani.  Peste o treime din alocarea bugetara pentru finantarea proiectelor va acoperi domenii esentiale legate de democratie, drepturile omului, inclusiv drepturile minoritatilor (etnice, religioase, lingvistice si privind orientarea sexuala), buna guvernare si transparenta, combaterea rasismului si xenofobiei, antidiscriminare, reducerea inegalitatilor sociale, combaterea saraciei si excluziunii sociale inclusiv in mediul rural.

Un procent de peste 20% din alocarea totala a Programului este dedicat furnizarii de servicii sociale si servicii de baza pentru grupurile vulnerabile, in timp ce minim 10%  va urmari finantarea organizatiilor si activitatilor ce vizeaza copii si tineri. De asemenea, o suma importanta va fi alocata protectiei mediului si schimbarilor climatice. Programul urmareste o serie de teme orizontale precum combaterea discursului instigator la ura (hate speech), extremismului si infractiunilor motivate de ura (hate crime), rasismului si xenofobiei, homofobiei, antisemitismului, hartuirii sexuale, violentei impotriva femeilor, traficului de persoane, promovarea tolerantei/intelegerii multiculturale si sprijinirea  populatiei Roma.