FAQ

4 castigatori la Gala Tineretului din Romania

Gala Tineretului din România este un eveniment care își propune să recunoască meritele tuturor celor implicați în proiecte și inițiative cu și pentru tineri din România.

Gala Tineretului din România este o gală... tânără! Din toate punctele de vedere. Pe de o parte se află la începutul său fiind la cea de-a treia ediție. Pe de altă parte este caracterizată de tot ceea ce înseamnă starea de a fi tânăr: prospețime, vigoare, entuziasm, avânt! Locul în care se întâmplă în acest an este unul special: Capitala Tineretului din România, Timișoara.” a declarat Andrei Popescu, Secretar de Stat, Ministerul Tineretului și Sportului.

Aducem în prim plan proiectele finanțate prin Fondul ONG, ce au fost premiate în cadrul Galei. Ne bucurăm și îi felicităm pe toți câștigătorii și finaliștii de la Gala Tineretului din Romania.

În plus este o gală despre tineri... ACUM! Da, despre tineri se tot spune că sunt viitorul și la un moment dat vor deveni cetățenii adulți. Dar tineri sunt ACUM. Și tot ACUM reprezintă SCHIMBAREA demonstrându-și capacitatea de a fi membri activi în comunitățile lor.” a mai declarat Andrei Popescu, Secretar de Stat, Ministerul Tineretului și Sportului.

Proiectele câștigătoare sunt:

 

Secțiunea PARTICIPAREA TINERILOR ÎN COMUNITATE

Premiul I – Proiectul ”COM`ON Cluj-Napoca 2015” – Asociația Grupul PONT, Cluj-Napoca

COM’ON Cluj-Napoca a venit ca și o inovare socială care adresa mai multe aspecte ale participării tinerilor în comunitatea urbană: participarea lor în cadrul unor grupuri informale, contribuția lor activă la viața societății și nu în ultimul rând participarea lor în luarea deciziilor printr-un mecanism de democrație participativă directă. Proiectul a mobilizat peste 750 de tineri, prin 248 de grupuri informale, care au propus 437 de propuneri eligibile. Toate aceste cifre au fost peste estimările inițiale.

Toate cele 117 inițiative sprijinite din fondurile publice precum și cele 25 de inițiative care au reușit să mobilizeze fonduri din comunitate prin campanii de mobilizare a acestor resurse au fost în fapt implementate chiar de tinerii care s-au constituit în grupuri informale.

Proiectul a reușit să demonstreze cum parteneriate și mecanisme de co-finanțare pot lua o formă practică: cum pot instituții publice să co-finanțeze proiecte finanțate de EEA Grants, cum o bancă poate oferi linie de credit pentru pre-finanțarea grupurilor grupurilor informale și cum alți parteneri pot fi mobilizați pentru a co-finanța sursele venite din bugetul public.

Premiul II – Proiectul ”Centrul pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit” – Asociația Young Initiative, București

Proiectul „Centrul pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit” și-a propus să sprijine ONG-urile românești în procesul acestora de profesionalizare a practicilor manageriale și de sustenabilizare a organizației. Realizat de Asociația Young Initiative în parteneriat cu Academia de Studii Economice din București și Federația VOLUM, proiectul a presupus înființarea primului Centru pentru Managementul Organizațiilor Nonprofit din România.

Până în prezent au avut loc peste 700 de evenimente și întâlniri ale comunității, găzduite de CMON. De altfel, în aceeași perioadă peste 165 de persoane au devenit membri ai CMON (manageri și staff din ONG-uri, majoritatea de tineret), beneficiind astfel de toate serviciile oferite în cadrul proiectului.

Ideea creării primului board game de planifcare strategică pentru ONG-uri (RePlan) n-a întârziat să apară, care în doar câteva săptămâni s-a transformat în realitate, fiind livrate 200 de bucăți către ONG-uri din toată România, până în prezent.

 

Secțiunea CULTURĂ

Premiul I – Proiectul ”Dă culoare școlii tale!” – Asociația Komunitas, București

Proiectul ”Dă culoare școlii tale!” a fost implementat de Asociația Komunitas cu scopul de a promova drepturile omului prin artă participativă în școlile din România.

În urma proiectului au rezultat: 7 picturi murale participative de mari dimensiuni pe teme legate de valori democratice, antidiscriminare și drepturile omului/copilului; 150 elevi cu abilități dezvoltate de participare civică și exprimare creativă; o metodologie inovativă de artă participativă în școlile gimnaziale; un film documentar; un ghid de bune practici și un model pilot ce poate constitui în viitor un punct de pornire pentru programe complexe, cu o cuprindere mai amplă la nivel național, așa cum există în alte țări.

 

Premiul Special pentru implicarea în Campania Fără Ură – Proiectul ”Jurnaliști Comunitari pentru Solidaritate Socială: StReEt” – Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile

“Jurnaliști Comunitari pentru Solidaritate Socială: StReEt” este un proiect în care 20 de tineri (15-30 ani) romi și ne-romi vor învăța să folosească jurnalismul comunitar ca instrument de implicare astfel încât să poată identifica, documenta și reda – în spiritul solidarității sociale și combaterii discursului instigator la ură – realitățile populației rome afectate de inegalități sociale, cazuri de injustiții/nedreptăți sociale sau chiar excluziune, cât și exemple pozitive identificate în 5 comunități rurale multietnice din județele Cluj, Alba, Sălaj și Mureș.

Prin proiectul StReEt, Asociația Go Free, împreună cu partenerii Asociația Studenților Romi „Romano Suno”, RomâniaPozitivă și BuzzNews și-a propus formarea unei noi generații de tineri jurnaliști comunitari, care înțeleg principiile jurnalismului responsabil, își asumă rolul de watchdog al presei și promovează respectul pentru diversitate și solidaritatea socială în activitatea lor viitoare (în domeniul media, comunicare, relații publice).

Pentru mai multe detalii legate de Gală, accesați pagina de Facebook sau site-ul oficial.

Video: