FAQ

1493 de cereri de finantare la primul apel de proiecte

Cata dorinta de implicare exista in randul organizatiilor neguvernamentale din Romania?

Aproximativ 800 %.

In cadrul primei runde de apeluri de proiecte din cadrul programului de finantare Fondul ONG in Romania, suma totala solicitata prin proiectele depuse este de 8 ori mai mare decat cea alocata.

Perioada de depunere de proiecte din cadrul primei runde a programului de finantare Fondul ONG in Romania, parte a granturilor SEE si norvegiene 2013 – 2017, s-a incheiat. In total, in cadrul celor 5 componente ale programului, au fost primite aproape 1500  de proiecte. Pentru acesta prima runda au fost alocati in total 15,93 milioane de euro, ce acopera  mai putin de 12% din suma totala solicitata prin proiectele depuse.

Romania este tara europeana ce aloca cel mai mic buget pentru sprijin social in bani, bunuri si servicii. 42% dintre beneficiarii acestora sunt sprijiniti de organizatii neguvernamentale ce au un buget total de aproximativ 3% din cel al funizorilor publici (potrivit studiului Serviciile sociale in Romania. Rolul actorilor economiei sociale realizat de Institutul de Economie Sociala din cadrul FDSC). Nevoia mare de finantare si eficienta furnizorilor privati organizatii neguvernamentale, au generat 393 de proiecte depuse pe componenta Servicii sociale si de baza. Suma solicitata prin aceste proiecte este de peste 53 de milioane de euro, timp in care cea disponibila pentru finantare  de 4,8 milioane de euro.

Justitia sociala este o tinta pentru alte 330 de proiecte ale organizatiilor neguvernamentale, ce totalizeaza 18 milioane de euro solicitate. Proiecteleurmaresc sa dezvolte interventii in comunitati rurale interetnice si activitati menite sa combata inegalitatile sociale, saracia si excluziunea. Bugetul disponibil pentru aceasta componenta este de 3,78 milioane de euro.

Nivelul de conștientizare al cetatenilor cu privire la subiecte de mediu, plaseaza Romania printre ultimele trei tari din Uniunea Europeana (potrivit UE 27, inainte de aderarea Croatiei la Uniunea Europeana).. Sprijinirea dezvoltarii durabile si imbunatatirea starii mediului in Romania, prin contributia ONG-urilor si prin participare publica sunt urmarite de aproape 200 de proiecte depuse in cadrul componentei Dezvoltare durabila, care solicita spre finantare aproximativ 18 milioane de euro. Bugetul disponibil poate acoperi 12% din aceste solicitari.

IMPLICARE, componenta programului care incurajeaza cetatenia activa si participarea la viata comunitatii, asigurarea respectarii si aplicarii valorilor democratice fundamentale a inregistrat peste 300 de proiecte depuse, valoarea solicitata spre finantare insumand peste 25 de milioane de euro. Doar aproximativ 14% din aceasta suma va fi acoperita de cei 3,6 milioane de euro alocati.

In ultimii ani, presiunea activitatilor de zi cu zi, scaderea resurselor publice sau institutionale disponibile ONG-urilor, nevoia de a intari capacitatea si de a aduna sprijin pentru reactii imediate la diferite schimbari ce au intervenit in viata politica sau economica au limitat abilitatea si capacitatea ONG-urilor de a propune subiecte pe agenda politicilor publice, in special cele care ar defini un mediu favorabil pentru a promova dezvoltarea societatii civile. Dezvoltarea capacitatii ONGurilor. Retele si coalitii este componenta programului care isi propune sa modifice aceasta stare de fapt, iar cele 242 de cereri de finantare depuse prin care se solicită peste 17 milioane de euro depasesc cu 90% bugetul disponibil.

Estimam ca proiectele selectate vor incepe în prima parte a anului 2014, astfel, rezultatele ideilor de implicare selectate vor fi vizibile de anul viitor.